perjantai 29. huhtikuuta 2016

7 vinkkiä lapsettoman kohtaamiseen!

Höpömediassa ovat muodissa kaikenlaiset listat: 10 tapaa pilata ihmissuhteesi! 5 merkkiä siitä, että hän pettää sinua! Oletko aina pessyt perunat väärin? -Katso kymmenen parasta niksiä perunanpesuun täältä!

Mikäpä siinä. Minäkin teen listan.


7 vinkkiä lapsettoman ihmisen kohtaamiseen

1. Älä oleta yhtään mitään. Et voi tietää haluaako tämä ihminen lapsia, onko hän mahdollisesti menettänyt lapsen tai onko hänellä jokin sairaus tai muu elämäntilanne, joka estää lasten saamisen. Lapsettomuus voi olla tragedia tai sitten ei, mutta se kuuluu sinulle vasta sitten, jos lapseton ihminen haluaa itse siitä oma-aloitteisesti kertoa.

2. Älä kysele. Lapsettomuus on henkilökohtainen asia eri tavalla kuin se, että on vanhempi. Lapsettomuudesta voi puhua vasta sitten, kun lapseton ihminen itse ottaa asian puheeksi, ja silloinkin vain siinä määrin kuin hän itse haluaa. Jos kyselemisestä pidättäytyminen tuntuu mahdottomalta, mieti miksi asia kiinnostaa sinua niin paljon. Mikä merkitys sinulle on sillä, onko jollakulla lapsia vai ei?

3. Ärsyyntymisesi on omasi. Jos lapseton ihminen ärsyttää sinua, onneksi olkoon, olet juuri nyt siinä hedelmällisessä tilassa, jossa sinun on mahdollista päästä käsiksi omiin ennakkoluuloihisi! Älä hätäänny, vaan sulje suusi ja mieti rauhassa mikä sinua ärsyttää ja miksi. Millaisia ärsyttäviä asioita tai ominaisuuksia liität lapsettomuuteen tai lapsettomaan ihmiseen? Onko lapseton mielestäsi itsekäs, saamaton, vähempiarvoinen, epäkelpo, epäkypsä tai säälittävä ihminen? Miksi?

4. Kateus kertoo omasta tilanteestasi, eikä ole lapsettoman vika. Tunnetko kateutta lapsettoman helppoa ja huoletonta elämää kohtaan? Muista, että lapset eivät ole maailman ainoa stressin lähde. Mieti myös, oletko jaksanut tai voinut pitää huolta itsestäsi viime aikoina. Hyvän ystävän kanssa kateuden tunteista voi puhua, puolituttujen lapsettomien seurassa kannattaa pitää suunsa kiinni (ks. kohta 1.).

5. Lapseton ei vietä lapsiperheen elämää, vaikka sinä vietätkin. Lapseton ihminen ei jaa elämäntilannettasi silloin kun sinusta tulee vanhempi. Hän ei halunnut viettää lauantaiaamujaan leikkipuistossa ennen kun sinä sait lapsen, eikä todennäköisesti halua tehdä sitä myöskään sen jälkeen. Jos haluat säilyttää ystäväsi, ette voi rakentaa ystävyyttänne vain toisen elämäntilanteen ehdoilla. Ystävyyttä on hoidettava ja sille on löydettävä jostain aikaa.

6. Lapsettomuus voi sattua niin paljon, että on pakko suojautua. Tahaton lapsettomuus voi tuntua pahalta riippumatta siitä mikä sen syy on. Joskus kipu saa lapsettoman vetäytymään tilanteista, joissa on paikalla lapsia tai raskaana olevia naisia. Lapseton ei ehkä halua puhua surustaan lasta odottavan tai perheellisen kaverin kanssa.

7. Lapsia ei voi automaattisesti viedä joka paikkaan. Lähtökohtaisesti on selvää, että jos ihmisellä on lapsia, lapset ovat mukana menossa. Kaikki paikat ja tilaisuudet eivät kuitenkaan sovi lapsille. Kipuvaiheessa oleva tahattomasti lapseton ei ehkä ajatellut viinipitoista illanviettoa järjestäessään järjestävänsä lastenkutsuja.

Jatkan listaa, jos keksitte hyviä lisäyksiä! Haluaako joku kirjoittaa vinkkilistan lapsiperheiden kohtaamiseen?

1 kommentti:

  1. Mainio lista! Mietin tovin, olisiko mulla relevanttia lisättävää, mutta ei ollut. ;) Kohta 2 tavallaan sisältää kaiken mitä itse ajattelin; esim. sen ettei ikää tai parisuhdestatustakaan parane kommentoida - no, muutenkaan, mutta etenkään samassa lauseessa lapsiasian kanssa.
    Kohta 6 on niin totta ja tekee elämän hankalaksi.

    VastaaPoista