keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Someäidit ja näkymättömät lapsettomat

Kenellekään ei varmaan ole viime päivinä jäänyt epäselväksi, että korppi vie someäidin lapsen. Turvakotitoiminta kituu henkitoreissaan jatkuvien leikkausten vuoksi, mutta Helsingin kaupunki halusi panostaa isolla rahalla tällaiseen luokattomaan syyllistävään aivopieruun. Iso virhe.

Toinen aika iso virhe kävi Ylelle, joka nimesi asiasta Mainonnan eettiseen neuvostoon kannelleet hassunhauskasti "someäideiksi", vaikka toimituksessa tuskin tiedetään kantelijoiden perhetilannetta tai sukupuolta. Ilmaisu on tässä kontekstissa vähättelevä, mitätöivä ja karnevalisoiva, ja jatkaa siten kauniisti Helsingin kaupungin aloittamaa korkealentoista "naiset on ihan tyhmii" -teemaa.

Korppikampanjaa voi kiittää siitä, että se aiheutti paljon mielenkiintoista keskustelua somessa ja muualla. Hyvä, että naisten syyllistämisestä ja yhteiskunnallisesta asemasta puhutaan. Yleinen keskustelu naisena olemisesta on tuonut myös jälleen kerran esille sen, kuinka naiseus ja äitiys koetaan synonyymeiksi. Lisääntymisikäisen naisen elämän ongelmat tiivistetään pitkälti raskauteen tai sen mahdollisuuteen, äitinä olemisen haasteisin ja äitiyden ja työelämän yhdistämisen vaikeuteen. Lapsettomat naiset, ne XX-kromosomiset, jotka eivät ole halunneet tai voineet lisääntyä, ovat näkymättömiä.

Myös ne naiset, joilla ei ole lapsia, kohtaavat työelämässä ja muualla isoja vaikeuksia. Myös he ovat potentiaalisia lisääntyjiä aina siihen saakka kunnes kaikille on ilmeistä, että viimeinen munasolu on varmasti jättänyt emoaluksen. Jos naisessa onkin jotain pahasti vialla lisäännyttyään, hänessä on taatusti vikaa myös silloin, kun hän ei ole lisääntynyt. Lisääntymättä jättänyt nainen on joko sukupuoleltaan epämääräinen tai jos sattuu olemaan kovin viehättävä, varmasti kevytkenkäinen. Sellainen nainen ei osaa sitoutua, rakastaa eikä hoivata. Hän on epäilyttävä sukupuolensa perustehtävän täyttämättä jättänyt olento, kylmä ja epäkelpo epänainen. Lapseton nainen on niin näkymätön, että myös feminismi unohtaa välillä hänen olemassaolonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti