torstai 9. maaliskuuta 2017

Wolt ja Hanko Sushi, onko naistenpäivä äitienpäivä?

Kaveri näytti saamaansa sähköpostia. Lähettifirma Wolt oli lähestynyt naistenpäivän kunniaksi mainoksella. Kuvassa on hieno sushilautanen ja vieressä post it -lappu, jossa "Onnea äiti" -tekstin viereen on piirretty sydän. Wolt ja Hanko Sushi haluavat tarjota sadalle vastasynnyttäneille helsinkiläiselle äidille sushin himoon ilmaisen annoksen kotiinkuljetuksella.

Tänään on naistenpäivä! -- meillä olisi tarjota Naisten suureksi kunniaksi tällaista--

1. Synnytä lapsi. Onnea!!!
2. Tilaa mistä tahansa Helsingin Hanko Sushista 14 kappaleen sushilajitelma nimeltään: "Äiti syö nyt sushia" (19,50 euroa).
3. Postaa Facebookiin tai Instagramiin kuva, jossa näkyy onnellinen äiti ja sushilautanen. Käytä ainakin tagia #äitisyönytsushia ja halutessasi @woltapp. 


Herttaista. Mutta näin tehtiin jälleen kerran selväksi, että naiset ovat äitejä.

Ehdotan, että toukokuussa äitienpäivän kunniaksi tarjottaisin ilmainen annos lääkärintodistusta vastaan niille naisille, jotka ovat kolmannen hedelmöityshoitokierroksen jälkeen todenneet ettei lapsia tule. Tai että miestenpäivän tarjouksen yhteydessä huomioidaan myös lapsettomat naiset, kun nyt kävi selväksi, että naistenpäivä ei ollutkaan heidän juhlapäivänsä.

10 kommenttia:

 1. Voi ei! Mä en ole onnistunut näkemään mitään naistenpäivä-juttua, jossa oltaisiin onnistuttu sotkemaan äitiys asiaan. Äideille on mun mielestä nimenomaan se vuotuinen äitienpäivä ja uskoisin sen riittävän. Toi kampanja olisi voitu suunnata ihan hyvin kaikille naisille tai vaikka siivoojina toimiville naisille tai naisille, joiden etunimi alkaa N:llä niinkuin nainen. Vaihtoehtoisesti toi kampanja olisi voitu toteuttaa äitienpäivänä kohdentamalla tarjous yh-äideille, joille ehkä kukaan ei tarjoa äitienpäivälounasta. No joo, tällaisia ajatuksia mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulee aina vähän tyhmä olo tämmöisestä mielensäpahoittamisesta. Toiset ovat tehneet kivan tarjouksen ja ajatelleet olla mukavia ja minä vedän herneet nenään. Nää on kuitenkin semmoisia asioita, että pakkohan näistä on puhua. Hyvää myöhäsynyttä naistenpäivää vaan :) !

   Poista
  2. Ihan totta! Sama tyhmä olo mullekin tulee. Sit seuraavaksi, ellen jo aluksi, mietin bisnesrealiteetteja. Saattaa olla, ettei siivojanaisilla ole varaa edes sushiin, jos siitä tykkäävätkään. Ja kotiinkuljetusten yleinen minimimäärä tuntuu olevan kaksi annosta tai vastaavan hintainen yhden hengen annos. Mulla oli Heselle joitain sellaisia kahdelle yhden hinnalla kuponkeja. Niillä sai ostaa salaatteja. Ostin itselleni usein salaatteja, koska sen toisen saattoi hyvin syödä seuraavana päivänä. Mutta yleensä nämä ovat hankalia. Toki on ymmärrettävä, että firmoillakin on omat kulurakenteensa ja asiakassegmenttinsä, johon myös tähtäävät markkinoinnin keinoin.

   Poista
 2. Meillä kiersi työpaikalla joku naisten meililista, jossa toivotettiin hyvää naistenpäivää. Maileissa monessa oli liitteenä joku tekstinpätkä naisiin liittyen. Paha vaan, että tekstinpätkät korostivat naisen roolia äitinä jne. Näin 35-vuotiaana lapsettomana sinkkuna tuli suunnilleen sellainen olo, että tässäkin on tullut epäonnistuttua - siinä, että en ole oikea nainen, kun en ole äiti. No, eihän se oikeasti niin ole, tiedän, mutta taas kerran törmään siihen, että tieto ja tunne ovat niin eri asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli paha mieli sun puolesta :(. Tuollaisia ei tarttisi kenenkään joutua lukemaan töissä. Mun mielestä naistenpäivän pointti ei ole muutenkaan juhlia naisia tunkemalla heidät väkisin perinteisiin rooleihin. Naisten oikeuksien ja tasa-arvon juhlasta tulee siten irvokas farssi, jonka piiloagenda on itse asiassa täysin päinvastainen kuin päivän oikea tarkoitus.

   Poista
  2. Mä luulen vaan, että naisten valtaosalle se (oma) äitiys vaan on niin uskomattoman suuri osa omaa naiseutta, ettei siitä ajatuksesta päästä irti. Eli mun mielestä tää naiseus=äitiys -juttu on pitkälti naisten omaa tuotosta, joskin mm. patriarkaaliset instituutiot kuten mm. uskonnot ylöäpitävät sitä käsitystä sitkeästi. Mun ikäisillä ja mun tuntemilla naisilla ei oikein tunnu heidän omien puheiden mukaan olla mahdollisuuksia toteuttaa itseään ihmisenä/naisena muuta kuin jälkikasvua ja kotia hoitaen plus ehkä petipuuhat puolison kanssa, jos se puoli suhteessa toimii. En haluaisin törmätä tuollaisiin meililistoihin töissä, mutta olen kyllä vastaaviin törmännyt ja tulen varmasti törmäämään. Tää on aika tuliperäistä maaperää lähteä muokkaamaan...

   Poista
 3. Ei voi olla totta!! Mitäköhän ne keksii äitienpäivänä? Joku 4+ lapsen äitejä juhliva kampanja?

  VastaaPoista
 4. Sain Woltilta tosi asiallisen vastauksen asiakaspalautteeseeni. En kuulemma ollut ainoa, joka otti yhteyttä asiasta. Sieltä myönnettiin auliisti, että idean välähdettyä päähän tuli kiire toimia, eikä maltettu odottaa äitienpäivää. Ymmärsivät nyt, ettei ollut paras tapa toimia. Hyvin seivattu! Mokata saa, kunhan ottaa opiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin seivattu tosiaankin onneksi! Hyvä kun laitoit palautetta. Ymmärrän miksi sushitarjous on haluttu suunnata nimenomaan vastasynnyttäneille (eikä vaikkapa siivoojille, lapsettomille, vasta-adoptoineille, yh-äideille...); koska raaka kala on raskausajan kiellettyjen ruokien listalla, ja moni odottaja sitä himoitsee. Itsekin söisin mielelläni heti synnärillä sushit. Mutta kampanjan ajoitus oli ehdottomasti väärä, ja näistä kuuluu ehdottomasti älähtää. Naistenpäivä naistenpäivänä, kiitos. :)

   Poista