keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Lapsenteon imperatiiveja

Kävin hiljattain elokuvissa. Leffan alkua odotellessa muutama popcorni tipahti suusta rinnuksille, kun näin tämän:

Kela: Näin haet äitiysavustusta.

Hyvin informatiivinen video, erittäin napakka ja selkeä.
1. Lisäänny tai adoptoi. 2. Täytä hakemus. 3. Valmista. Antaa lapsen tulla.

Tälle kampanjalle on varmasti jokin syy. Ilmeisesti ihmisille on ollut epäselvää kuinka äitiysavustusta voi saada. Äitiysavustusta saadakseen pitää tietenkin lisääntyä tai adoptoida ja sitten pitää hakea sitä avustusta ja sen jälkeen pitää "antaa lapsen tulla", mikä viittaa ilmeisesti synnyttämiseen tai abortin tekemättä jättämiseen tai ehkä siihen, ettei kannata pitää sitä lasta huvikseen kohdussaan enää lasketun ajan jälkeen. Tai ehkä "antaa lapsen tulla" on sittenkin kehotus osallistua Antti Rinteen lanseeraamiin synnytystalkoisiin.

Antakaa lasten tulla minun tyköni. -Kela

Lasten saamisesta puhuminen imperatiivimuodossa kuulostaa kummalliselta. Huomasin miettiväni popcornit poskessa, että nyt kyllä sattuu ja pahasti, jos katsomossa on joku tahattomasti lapseton. Sitten muistin, että minä taidan olla sellainen. Minua taisi kuitenkin lähinnä naurattaa.

2 kommenttia:

  1. Voin kuvitella, että tietynlaisessa mielentilassa tulisi herkästi sellainen "märkä rätti päin naamaa" -fiilis, jos tuollainen rennonletkeä mainos yllättäisi jostain takavasemmalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, monelle varmaan on ihan pienin huoli, että miten sitä avustusta sitten saa :D.

      Poista