keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Kuinka kertoa raskaudesta tahattomasti lapsettomalle?

Ystävä laittoi viestin:

Moi. Sä oot mulle tärkeä ja haluan kertoa sulle siksi tämän asian ensimmäisenä. Mua jännittää kertominen vähän, koska tiedän, että asia voi olla sulle vaikea. Meille on nyt siis tulossa vauva. Kuten tiedät, ollaan toivottu tätä lasta tosi kovasti, eikä prosessi ole ollut ihan helppo. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kaikki on hyvin ja vauva syntyy syksyllä. Olen tosi onnellinen tilanteesta, ja samalla ymmärrän, että tämä asia voi olla sulle aika ristiriitainen. Halusin vaan kertoa tän nyt mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja sanoa että oot rakas ja voit puhua mulle ihan kaikista fiiliksistä tähän liittyen.

Myönnän ystävälle raskaudesta kertomisen Finlandian, Pulitzerin ja sekä Nobelin kirjallisuus- että rauhanpalkinnot. Lisäksi palkitsen hänet vuoden viestintäteosta.

Kunniamaininta siitä, että asia kerrottiin selkeästi, rehellisesti, suoraan ja ajoissa. Raskautta ei alettu piilotella tai salata erityisesti sen vuoksi, että tiedossa on viestin vastaanottajan tahaton lapsettomuus.

Erityiskiitokset siitä, että vastaanottajan tapa reagoida asioihin voimakkaan tunteellisesti otettiin viestintätavassa huomioon. Viestitse tapahtuva lähestyminen antaa vastaanottajalle mahdollisuuden tuntea kaikki maailman tunteet yhtä aikaa huolestumatta siitä, osaako hymyillä tarpeeksi uskottavasti tai menevätkö välit, jos sattuukin purskahtamaan itkuun. Näin vastaanottaja saa myös aikaa prosessoida asiaa rauhassa.

Suurta viisautta, vahvuutta ja kypsyyttä ihmisenä osoittaa myös viestin lähettäjän ymmärrys tahattomasti lapsettoman tunteista. Erityisesti tapa, jolla lähettäjä ottaa mahdollisesti ristiriitaiset tunteet avoimesti puheeksi poistaa vastaanottajalta huolen siitä, onko tunteissa jotain väärää tai voiko niistä puhua.

Kaikista ansiokkain elementti tässä Vuoden Raskaudestakertomisteossa on kuitenkin se, että viestistä välittyy aidosti, että vastaanottaja on tärkeä, arvokas ja rakas ihminen täysin riippumatta omasta perhetilanteestaan.

Voittaja tullaan palkitsemaan ruhtinaallisesti heti kun palkintolautakunta siihen liikutukseltaan kykenee.

Edit: Kuulisin todella mielelläni lisää ajatuksia siitä, miten raskaudesta kannattaa kertoa tahattomasti lapsettomalle, tai toki siitäkin, miten sitä ei ainakaan kannata tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti