keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Erilaiset odottajat Hesarissa

Tässäpä teille Päivän timanttijuttu Hesarissa: Erilaiset odottajat. Artikkeli on julkaistu alun perin Vauva-lehdessä syksyllä. Timanttisessa journalistisessa tuotoksessa viisi naista kertoo, mikä heitä kannattelee raskauden aikana. Yksi odottajista on erilainen, koska hän pitää Pin Up -tyylistä. Toisella on ollut vaikea raskaus. Kolmas harrastaa ratsastusta, neljäs on lyhytkasvuinen. Viides on erilainen ilmeisesti siksi, että hän harrastaa metsästystä. Perheen viidettä lasta odottava nainen on 43-vuotias, muiden iät vaihtelevat ikävuosien 25 - 33 välillä. Jokaisella on puoliso.

Tämä huikea odottajien variaatio lähes salpasi hengitykseni aamuteellä. Silti tulee mieleen vielä muutamakin erilaisempi tapa odotella sitä lasta. Yksi tapa on odottaa ja odottaa niin, ettei sitä lasta koskaan tule. Jotkut odottavat sijoitus- tai adoptiolasta. Jotkut naiset päätyvät odottamaan lasta ihan yksin ja toiset käyvät rankat hedelmöityshoidotkin ihan yksinään, tai ainakin ilman puolisoa.

Toiset naiset puhuvat piinaviikoista mahdollisen hedelmöityshetken ja raskaustestin välillä. Toisille ne piinaviikot muodostuvat piinavuosiksi, eikä heille kai ainakaan tunnu niin kovin erikoiselta ajatukselta, että on äitejä, joilla on erilaisia harrastuksia, tyylejä ja mielenkiinnon kohteita. Että lyhyetkin ihmiset saavat olla vanhempia ja raskaudet ovat erilaisia.

Erikoiselta saattaa tuntua ennemminkin se, että vuodet vierivät ja ystävät tulevat vanhemmiksi yksi toisensa jälkeen, ja oma olo on kovin kovin ulkopuolinen ja tyhjä. Kun itse koittaa taistella tietään vanhemmaksi isojen taloudellisten uhrauksien, keskenmenojen, pelon, epävarmuuden ja ehkäpä yksinäisyydenkin keskellä, saattaa jopa ärsyttää se, kuinka järjettömän normatiivista perhepuhe edelleen on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti