keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Hei urpo, tee lapsi!

Hesarissa on taas juttu siitä, kuinka urpoja lapsen tekoa lykkäävät ovat. Mukaan on liitetty kiva testikin. Jipii.


Juttu on valitettavasti luettavissa vain tilaajille, mutta jos nyt mitä kohteliaimmin lainaan alkua, te muutkin saatte ehkä kuvan siitä, mistä on kysymys: 

Aiotko hankkia lapsia? Ehkäpä – kunhan maapallo on kierretty, loppututkinto tehty, unelmien työpaikka saatu ja sielunkumppani löydetty.

Näin se juttu alkaa. Ja sitten se valitettavasti jatkuu.

Ihmiset eivät tajua ikääntyvänsä, sanoo asiantuntija. Ajattelevat, että kun käyvät jumpassa ja pitävät itsensä kunnossa, hedelmällisyys on ikuista. Eivät ymmärrä että iässä a hedelmällisyys on enää b, kun iässä c se olisi ollut kuitenkin ollut vielä d. Ja vielä muistutetaan siitäkin, että nuorempana on kivempaa olla vanhempi, kun jaksaa paremmin, ja nuoremmat isovanhemmatkin ovat kivempia ja reippaampia kuin vanhemmat isovanhemmat. Ja sitten helmenä: 

Sitä paitsi nuoret vanhemmat ovat luottavaisempia. ”Nelikymppiset vanhemmat ovat usein niin kiinni lapsessaan, että eivät uskalla jättää lastaan edes hoitoon".

Vau.

Keitä nämä idiootit ovat, jotka eivät tiedä hedelmällisyytensä rajallisuutta? Onko heitä todella niin paljon, että lääkäreiden väestöpoliittinen vastuu on tämänkaltainen syyllistäminen? Olen lukenut ja kuullut tällaista puhetta paljon, mutta en ole koskaan tavannut ketään, jolle olisi ihan oikeasti käynyt niin, että lapset jäivät hankkimatta siksi, että piti nelikymppiseksi asti ihan omaksi ilokseen kierrellä maailmaa ja hankkia tutkintoja ja työpaikkoja. Se, että minä en näitä ihmisiä tunne, ei tietenkään tarkoita sitä, ettei heitä olisi olemassa, mutta siitä huolimatta minun on vaikeaa ymmärtää, mikä tämänkaltaisen keskustelun funktio on.

Kuinkahan monen elämän suorittajan taustalta löytyisi empaattisesti kysymällä ja ihmiseen tutustumalla kuitenkin jotain ihan muuta, kuin sen kaltainen älyllinen vajavaisuus, ettei kykene ymmärtämään ihmisen lisääntymiskyvyn yhteyttä ikään? Voiskohan olla niin, että takana voisi olla isoja pettymyksiä ihmissuhteissa, pelkoa taloudellisesta pärjäämisestä, huolta jaksamisesta epävarmojen työmarkkinoiden puristuksessa? Ehkäpä reissaileva ja unelmiensa työpaikkoja metsästelevä ikinuori ei ole löytänyt kumppania vierelleen, ja haluaa siitä huolimatta elää hyvää elämää. Ja ehkäpä se, että hän kertoo elämästään ja itselleen tärkeistä asioista ei tarkoita sitä, etteikö hän olisi tuskallisen tietoinen ajan kulumisesta ja siitä, mitä yhteiskunta häneltä oikeastaan odottaisi.

Jos haluat yhden lapsen, sinun tulisi aloittaa viimeistään 35-vuotiaana. Minä täytän ihan kohta 36. Kylläpä piristi. Jos jutun funktio oli se, että joku keski-ikää lähestyvä elämäntapabailaaja herää todellisuuteen, lopettaa sekoilunsa ja hankkiutuu raskaaksi, epäilen, että tulokset ovat laihat. Tällaisella puheella saadaan kyllä aikaan lisää keskustelua klassikkoaiheesta "Mä olen parempi vanhempi kuin sä, koska mä tein lapset iässä x, ja se vaan on enemmän oikein". Ja ihan takuuvarmasti saadaan aikaan lisää syyllistävää puhetta lapsettomia kohtaan, ja lisää pahaa mieltä niille, joiden elämä ei mennytkään ihan sillä tavalla kuin yhteiskunnan mielestä olisi kivointa.

8 kommenttia:

 1. Hyvä rant, olen ihan samaa mieltä. Muistan lukeneeni jostain että "lapsilla, joilla on vanhemmat vanhemmat (:D), on suurempi riski sairastua siihen ja siihen blablabla". Mitä pitäisi tehdä tuon tiedon kanssa? Hankkia nuoremmat vanhemmat itselleen? Tai hankkia takautuvasti 10-vuotiset lapset?

  Omassa suvussani on aika paljon vanhoja äitejä. Mummoni synnytti äitini 42-vuotiaana, ja hänellä oli tapana sanoa: "Vanhat äidit saavat viisaammat lapset". Väitteellä ei varmaan ollut mitään tekemistä tieteen kanssa, mutta omasta mielestäni äitini on kyllä aika viisas. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen edelleen nyt seuraavana aamuna aivan kierroksilla tästä jutusta! Miksi lapsettomista saa puhua noin rumasti ja syyllistävästi? Ärsyttää tämä perhenormiyhteiskunta. Onneksi me tiedetään, että ollaan arvokkaita ilman sitä heteroydinperhettäkin! Toivottavasti voit hyvin!

   Poista
  2. Mulle tuli mieleen, että tämä juttu on osa näitä "toimenpiteitä", joita syntyvyyden laskusta kertovat tilastot, YLE:n Lisääntymisilta ja vastaavat aiheuttavat. En kylläkään lukenut tuota HS:n juttua, kun en ole tilaaja.

   Pääasiassa tulin peukuttamaan tuota "ärsyttää tämä perhenormiyhteiskunta". Niin ärsyttää! Se tulee vastaan vähän joka asiassa.

   Poista
  3. Aamen! Mä en edes käsitä miten kukaan nykyään KEHTAA puhua tuohon sävyyn, ikään kuin se nyt aina onnistuis ihan tosta vaan se lapsenteko, ja ikään kuin se olis jotenkin kansalaisvelvollisuus ylipäänsä jokaisen niitä haluta.

   Poista
 2. Meillä on ikävä kyllä vähän tämä tilanne. Mies ei ymmärrä että naisen hedelmällisyys ei ole ikuista. Meillä on siis hyvä avioliitto ja talous tasapainossa mutta mies haluaa vielä viettää kahdenkeskistä aikaa. Olen pian 33 ja mies haaveilee kuitenkin neljästä lapsesta. Olen yrittänyt sanoa että se toive alkaa hipoa epärealistisia rajoja mutta jotenkin hänellä on käsitys että nainen tulee yhdestä kerrasta raskaaksi ja lapsia voi sitten tehdä vuoden välein. Ei auta että olen kertonut että aina lapsia ei tule ihan hetkessä ja raskaana olo vuoden välein on todella raskasta naiselle ja voi olla terveysriskikin. Eli kyllä niitä ihmisiä todella on jotka ei asiaa ymmärrä. En kyllä itsekään pitänyt tavasta jolla tuo kyseinen artikkeli oli kirjoitettu, toin vain tämän näkökulman esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mä jotenkin pidin tuota artikkelia niin voimakkaasti naisille suunnattuna ja nimenomaan naisia syyllistävänä, etten tullut miettineeksi miehiä ollenkaan! Hupisista! Olisiko se sitten miehille yleisempää, että on vaikeaa ymmärtää tätä asiaa? Joka paikassahan sanotaan, että nelikymppiset sinkkunaiset eivät löydä miehiä, koska nelikymppiset sinkkumiehet haluavat olla vähintään kymmenen vuotta nuorempien naisten kanssa. Siksikö, ettei oman ikäisiltä naisilta sitten enää lisääntyminen onnistu, kun itseä alkaisi huvittaa? Noin. Tulipa vähän parempi mieli heti, kun sain kostoksi vähän syyllistää miehiä ;) Vakavasti puhuen kaikki tällaiset yleistykset ja syyllistykset ovat tietysti ihan tyhmiä. Toivottavasti löydätte miehesi kanssa asiaan hyvän ratkaisun!

   Poista
 3. Mä kyllä tunnen erään erittäinkin fiksun naisen joka ollut lähes kymmenen vuotta hyvässä parisuhteessa mutta hän todellakin havahtui vasta 34v että hedelmällisyys on rajallista. Nyt ovat sitten yrittäneet kohta vuoden tulla raskaaksi. Ja onhan tätä hedelmällisyystietoisuutta tutkittukin ja paljon on vääriä käsityksiä, etenkin miehillä mutta myös naisilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mulle on itselleni jotenkin ollut aina niin selvää, että lapsia ei tehdä tuosta vaan, että on vaikeaa ymmärtää että se on jollekin yllätys. Kun mietin asiaa, luulisin että oma käsitykseni johtuu äitini tarnoista: vanhempani ovat joutuneet odottamaan lapsiaan kauan.

   Poista