maanantai 2. tammikuuta 2017

Mitä puolisolta voi vaatia?

Taidan olla aivan pihalla. En ymmärrä mistä tässä mielipidekirjoituksessa puhutaan, enkä ymmärrä tätäkään. En edes ymmärrä, mistä maailmasta käsin nuo tekstit on kirjoitettu. Johtuukohan se siitä, etten ole Tinderissä? Siellä kai siis ihan oikeasti etsitään vatsalihaksia ja parransänkiä ja ollaan koko ajan vaihtamassa parempaan. Tätä tekevät ilmeisesti myös aikuiset ihmiset. Tuo on sellainen maailma, josta en haluakaan tietää mitään. En aio mennä Tinderiin koskaan, eivätkä sinne onneksi kaikki muutkaan mene. En muista kokeneeni kertaakaan treffeillä, että mies olisi etsimässä ensisijaisesti tietyn näköistä naista, tai pakonomaisesti koko ajan parempaa kumppania. En ole itsekään koskaan mennyt treffeille vatsalihasten tai pankkitilin kanssa.

Tuo "naiset pilvilinnoissaan" -stereotypia on jo kuultu, nähty ja todettu hyödyttömäksi. Toivon sille pikaista ja kivutonta eutanasiaa. Onkohan olemassa ihan oikeaa tutkimusta siitä, että naisten nirsous ja epärealistiset toiveet olisivat merkittävä syy siihen, etteivät ihmiset pariudu? Tunnen monia naisia, joilla ei ole mitään toiveita kumppanin suhteen, vaan he päätyvät olemattoman itsearvostuksen vuoksi parisuhteeseen lähestulkoon kenen tahansa kanssa, joka osoittaa mielenkiintoa heitä kohtaan. Kumpikin ääripää on huono. Olen aivan varma, että suurin osa meistä on jossain siellä nirsouden ja totaalisen kritiikittömyyden välissä, aivan normaalilla alueella normaaleine terveitsetuntoisen ihmisen toiveineen. Puolisoltaan nimittäin saa vaatia jotain, eikä kaikista mukavista ihmisistä tarvitse tavoitella itselleen kumppania vain siksi, että on sinkku.

Jotkut toiveet kumppanin suhteen ärsyttävät enemmän kuin toiset. Älykkyys tai koulutus ovat sellaisia toiveita, jotka ääneen lausumalla saa varmasti kuraa niskaansa. Sen sijaan vaikkapa liikunnallisuus, naisellisuus, miehekkyys tai seksikkyys vaikuttaisivat olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpiä toiveita. Kun Osmo Kontula ym. tutkivat sinkkuutta, kävi ilmi, että miehet toivoivat ulkomuodoltaan miellyttävää ja lempeää kumppania. Korkokengät mainittiin. Naiset sen sijaan toivoivat älyllisesti tasavertaista puolisoa. Toiveissa näyttäisi siis olevan eroja sukupuolesta riippuen.

Rakenteellisesti kasvava osa sinkkumiehistä on vähän koulutettuja ja asuu maaseudulla, sinkkunaisista taas iso osa on opiskellut ja asuu isossa kaupungissa. Nämä jengit eivät kertakaikkiaan kohtaa, eivätkä halua samoja asioita. Jos olisi oikein hankala tyyppi, voisi vaikka ihmetellä sellaistakin, että miksi henkisiä ominaisuuksia, tasapainoa ja älyä toivova nainen lynkataan julkisessa keskustelussa, kun miehen toive lempeistä tisseistä sen sijaan on varsin validi ja hänen oikeutensa siihen jakamaton? Ja että mikä siinä nyt on, kun miehet opettelivat jo huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniastaan, niin eivätkö naiset nyt voisi jo oppia, ettei miehiltä saa vaatia kauheasti mitään?

Sinkkukeskustelu on vähän väsyttävää. Pilvilinnapuhe ja syyttely lannistavat ja loukkaavat kaikkia sukupuolia. Uskon kuitenkin, että koska sinkkuudesta tulee koko ajan normaalimpaa, siitä tulee myös moniäänisempää. Toivottavasti se johtaa myös ennen pitkää siihen, että jokainen voi olla ihan omanlaisensa ja omalla tavallaan, vailla huolta siitä, että on koko ajan vääränlainen. Maahanmuuttajat korjaavat toivottavasti sen väestöpoliittisen katastrofin, etteivät suomalaiset miehet ja naiset enää suinkaan välttämättä halua lisääntyä keskenään.

14 kommenttia:

 1. Kyllä sinne tinderiin voi mennä. Tapasin sitä kautta pari "ihan mukavaa" ja aika ujoakin miestä, ei todellakaan mitään pintaliitoa eivätkä etsineet vain seikkailua. Sieltä saa sitä mitä sinne antaa, niin kuin muuallakin. Ehkä siinä on se että ilmeisesti moni ei viitsi kirjoittaa mitään tekstiä profiiliinsa. Sillonhan on aika hankala löytää omanlaistaan seuraa.

  VastaaPoista
 2. Nettipalstoista olen saanut sellaisen vaikutelman, että ne jotka syyttävät naisia nirsoudesta, ovat yleensä itse katkeria sinkkumiehiä. Onneksi ei kukaan ole velvollinen aloittaa parisuhdetta kenenkään kanssa, vaikka hän olisi kuinka hyvä tyyppi. Ei kenenkään on pakko tulla minunkaan kumppaniksi omaa tahtoa vastaan, vaikka olisinkin omasta mielestäni aikamoinen löytö. ;) Ja jos on itse onnellisesti parisuhteessa, en ymmärrä miksi toisten ihmisten sinkkuus kiinnostaa ja ärsyttää niin paljon että siitä pitää ihan kirjoittaa hesarille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota olen miettinyt itsekin, että mikä sinkkuudessa ärsyttää. Joidenkin parisuhteellisten mielessä sinkuissa vaan nyt on lähtökohtaisesti jotain vikaa.

   Poista
  2. ... Joku muuten pohtikin sitä jonkun aiemman kirjoitukseni kommenteissa, että se pelottava asia voisi olla se, että yksinolo ei onnistuisi itseltä, ja on siksi pakko uskoa, ettei itselle voisi koskaan käydä niin.

   Poista
 3. Tosta ekasta mielipidekirjoituksesta: "Ei kukaan jaksa keskustella älykkäästi koko loppuelämäänsä." No minä jaksan, joten onko niin väärin vaatia sitä myös kumppanilta? En tietenkään "keskustele älykkäästi" joka päivän joka sekunti, mutta ei se musta ole liikaa vaadittu että kumppani pitäisi terveytensä lisäksi huolta myös älyllisistä ominaisuuksistaan vanhaksi asti. Jännästi myös kirjoittaja tuntui liittävän "älykkään keskustelun" työntekoon, kun mulle työ on kuitenkin enimmäkseen rutiinia vaikka luovaa työtä teenkin, ja se älyllisyyden kehittäminen jää pitkälti vapaa-ajalle.

  Allekirjoitan kaiken mitä sanoit. Väsyttää tällainen argumentointi, että koska en lähde parisuhteeseen kenen tahansa vastaan kävelevän miehen kanssa olisin jotenkin liian vaativa tai nirso. Vaan enpä tiedä, ehkä mä olenkin nirso, mutta on mulla varaa ollakin. Ei siksi että olisi jono miehiä mistä valita, vaan siksi että olen nykyisin melko hyvin sinut yksin elämisen kanssa, jolloin jos tähän elämään joku tulee niin se on enemmänkin kiva bonus kuin pakollinen paha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Word. Onko tää jotain semmoista suomalaista vaatimattomuutta sitten? Että "Ei sitä nyt kauhean hyvää puolisoa kannata tavoitella, luulevat vielä että olen jotenkin täynnä itteeni, semmonen keskinkertainen välttää mulle kyllä ihan hyvin."

   Poista
 4. Mun on nyt pakko kerto tää juttu täälläkin kun sattui niin sopivasti ja tipahdin ihan täysin. Katson Modern Familyn toista tuotantokautta jälleen kerran. Jaksossa 9 Teini-ikäinen Alex ihmettelee vanhemmilleen: "So dumb guys go for dumb girls AND smart boys go for dumb girls? What do the smart girls get?" Isä vastaa: "Cats, mostly."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko täydentää tätä, jos joku ei tiedä, että ilmaukset "Cat Lady" ja "Crazy Cat Lady" tarkoittavat sinkkunaista. Kyseiset ilmaukset ovat enemmän tai vähemmän alentavia ilmauksia. Aihepiiriin liittyy myös "Crazy cat lady syndrome". Muun muassa Simpsoneissa on ollut jakso, jossa käsiteltiin ilmiötä.

   Yhdysvalloissa käydessäni jenkkituttavat sovittelivat Cat Lady -titteliä minullekin, enkä silloin vielä ollut kuullut moista termiä. Siitä syntyi keskustelua ja mutu-tuntumalta kerroin, että Suomessa on ehkä enemmän "Dog Lady:jä". Tiedättehän ne yleensä pieni- tai keskikokoisia koiria ulkoiluttavat keski-ikäiset naiset? Heistä monet ovat yksineläjiä, mutta ovatko he sittenkin useammin eronneita kuin naimattomia? Todennäköisesti kissaleidejä (ei saa sekoittaa kissanaisiin, engl. cat women) on Suomessakin enemmän kuin olen huomannut, sillä kissojahan ei niin paljon ulkoiluteta raitilla.

   Todettakoon vielä, että nämä jenkkituttavani yrittivät ihan oikeasti parittaa minua erään yhteisen tuttavan kanssa. Kaikille oli selvää, että kyseisellä tuttavalla on jonkin asteinen alkoholiongelma, mutta sitä ei pidetty parisuhteen esteenä. Näistä jenkkituttavista 70% oli itse eronneita...

   Poista
  2. Mä en ole edes koskaan ajatellut Simpsonien hullun kissanaisen sinkkuutta :D ! Pidin oleellisena hänessä sitä, että hän oli hullu, ja koska hän oli hullu, hänellä oli liikaa kissoja, mutta tuskin yhtään miestä. Ehkä naisella voi olla paljon kissoja kahdesta syystä: A) Hän on hullu tai B) Hän ei ole löytänyt itselleen miestä. A aiheuttaa väistämättä B:n, mutta B voi esiintyä myös yksin.

   Ja mitä? Eikö sulle mies kelvannut? Eikös semmoista kivaa pörröistä juoppoa olisi mukava silitellä kotona? On se ainakin parempi kuin kissa! T. Ison koiran omistava koiraleidi, joka toistaiseksi on vielä erottanut koirat ja miehet toisistaan, mutta saapa nähdä kuinka kauan.

   Poista
 5. :D Repesin tolle: "Eikös semmoista kivaa pörröistä juoppoa olisi mukava silitellä kotona?" Niin sitä monet tuntuu ajattelevan. Siis että parempi esim. oma juoppo nurkissa kuin itsellisen naisen itsenäinen (lue yksinäinen ja surkea) elämä.

  Tähän Cat Lady -ajatteluun kai sisältyy olettama, että "jos et löydä miestä, sinusta tulee (hullu) kissaleidi". Eli B:stä seuraa A.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Parempi juoppo nurkissa kuin kymmenen kissaa sängyssä."
   "Kel juoppo on, se juopon kätkeköön."
   "Rakkaudesta se juoppokin potkii."
   Suom. trad.

   Aloin tämän keskustelun inspiroimana katsoa taas Siskonpedin jaksoa "Mies".
   "No mies on ainakin ihan kivan näkönen siinä sohvalla. Vaik on se sohva ihan kivannäkönen pelkillä koristetyynyilläkin."
   http://areena.yle.fi/1-2600970

   Poista
 6. Linkitin tänne :-) Taidan pistää omankin lusikkani soppaan myös omassa blogissa. Tai katsotaan nyt.

  VastaaPoista