keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Sinun munasarjasi eivät ole sinun

Perhebarometrin lukeminen toi mieleen muiston.

Aloitin e-pillereiden käytön 18-vuotiaana ja halusin lopettaa niiden käytön ollessani 25. Olin kokeillut monia erityyppisiä pillerimerkkejä eikä mikään niistä tuntunut minusta psyykkisesti tai fyysisesti hyvältä. Puhuessani asiasta vuodesta toiseen monien eri lääkäreiden kanssa päädyin kuitenkin aina lähtemään vastaanotolta uusi resepti taskussani. Kas kun nyt oli juuri tullut markkinoille jotain aivan uudenlaista, täysin ongelmaton vaihtoehto. Minun ongelmani kuitenkin jatkuivat. Minusta tuntui, etteivät mitkään pillerit sopineet minulle. Olin kuitenkin liian nuori kyseenalaistaakseni lääkäreitä.

29-vuotiaana kävin vanhalla miesgynekologilla, joka tökki minua sisäreiteen vielä paketissa olevalla hormonikierukalla. Hän kertoi minulle lauhkeasti, että oli vanhemmiten ymmärtänyt ettei voi lääkärinä tehdä mitään sille, jos potilas ei ymmärrä omaa parastaan. En huolinut kierukkaa.

Olin 30-vuotias, kun lopulta lopetin pillereiden syömisen. Noin kahden viikon kuluttua siitä ymmärsin, miksi seksi on hauskaa ja elämä mukavaa. Olin syönyt siihen mennessä muistaakseni kahdeksaa erilaista pillerimerkkiä.

Seuraavalla gynekologikäynnillä tunnustin syntini: Käytössä ei hormonaalista ehkäisyä. Lääkäri tarkisti ikäni ja parisuhdetilanteeni. Elin tuolloin avoliitossa. Lääkäri hymyili lämpimästi eikä tyrkyttänyt minulle mitään. Se oli ensimmäinen kerta, kun minä sain tehdä oman valintani ilman painostusta. Olin helpottunut ja hämmentynyt.

Kun sain epikriisin postissa, siinä luki: "Lapsi saa tulla".


P.s. Oletteko muuten jo katsoneet HBO:lta The Handmaid's Tale:n? Kakkoskausi taitaa olla luvassa tämän vuoden aikana.

3 kommenttia:

 1. Apua mikä epikriisi! Itkeäkö vaiko nauraa?

  Kovin on erilaisia lääkärikäynnit. Minä en ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä enkä koskaan kokenut sen suhteen mitään painostusta - ehkä tilanne on toinen kuten kuvasitkin, jos käytössä on ehkäisy jonka haluaa lopettaa. Olen ollut nykyisessä parisuhteessani 3,5 vuotta ja ainakaan vielä ei ole kondomit pettäneet. Vaikka tällä hetkellä sairastan autoimmuunisairautta, jonka osalta lääkäri totesi, että "nyt ei sitten saa tulla raskaaksi", ei hormonaalista ehkäisyä edelleenkään edes tarjottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä kuulla, ettei kaikilla ole samanlaisia kokemuksia! Ja pillerithän toki myös sopivat kuulemma monille, en halua kyseenalaistaa sitä.

   Olen asioinut kolmessa eri kaupungissa opiskelijaterveydenhuollossa, terveyskeskuksissa, erikoissairaanhoidossa ja myös yksityisellä puolella, ja tyrkyttämisen kokemus on toistunut vahvasti vuodesta ja paikasta toiseen. Voi olla, että ajatkin ovat muuttuneet, ja potilaan kokemusta kunnioitetaan nykyään enemmän. Minulla on myös toisaalta jo nyt pokkaa tällaisena täti-ikää lähestyvänä ihmisenä kieltäytyä napakasti sellaisesta, mitä en tahdo. Nuorena sitä ehkä ajatteli, että lääkäri tietää automaattisesti paremmin, mikä minulle on hyväksi.

   Poista
 2. Aivan käsittämätöntä kohtelua! Todella ärsyttävä joillain lääkäreillä tuo jumaluuskompleksi.
  Mua kaduttaa, että söin pillereitä sen 7 vuotta. Lopetettuani tunteet tulivat voimakkaammiksi ja aidommiksi, halukkuus lisääntyi jne.
  Toivon että nuoret saisivat tietoa ja ajattelisivat itse näitä asioita eivätkä vain tekisi kuten lääkäri sanoo.

  VastaaPoista