sunnuntai 17. elokuuta 2014

Ylijäämänaisen pohdintoja


Sunnuntaihesarissa on tänään Mikko Paakkasen kirjoittama hauska juttu Kiinan ylijäämänaisista. Linkkaisin sen tähän, mutta artikkelia ei ole taidettu ainakaan vielä julkaista verkossa. Pääpiirteittäin juttu kertoo siitä, kuinka Pekingissä huolestuneet kolmekymppisten sinkkujen vanhemmat kokoontuvat neljä kertaa viikossa puistoon parittamaan lapsiaan. Lapset eivät itse osallistu näihin tilaisuuksiin, vaan vanhemmat kirjoittavat lapsistaan esittelyt paperille tähän tapaan: 

"Nainen, syntynyt vuonna 1985, 1.66 metriä pitkä, paino 52 kiloa. Koulutus: maisteri Pekingin Renmin-yliopistosta. Työskentelee esimiestehtävissä yrityksen hallinnossa. Laatu, koulutus ja ulkonäkö hyvät. Kiltti, avoin, mukava ja elegantti. Rakastaa elämää, kunnioittaa vanhuksia ja lapsia. Hyvät vanhemmat, kumpikin työskentelee valtiolla, eivät ole taakka."

Kiinassa on jutun mukaan erittäin epäsuotavaa olla naimaton, ja siellä taitaa olla meneillään jotain samanlaista kuin Euroopassakin, koska jutun mukaan 70%:ssa puistoilmoituksista etsitään koulutetulle naiselle miestä. Näin siitä huolimatta, että miehiä on siellä päin erikoisista syntyyvydensääntelykäytännöistä johtuen huomattavasti enemmän kuin naisia. 

Paakkanen kirjoittaa:

"Perheen perustamista lykkääviä naisia varten on luotu rumalta kuulostava termi "ylijäämänainen" -- sillä viitataan koulutettuun, melko hyvätuloiseen naiseen, joka lähestyy kolmeakymppiä mutta ei ole naimisissa."

"Kun keskustelee avioliittoasioista kiinalaisten nuorten aikuisten tai heidän vanhempiensa kanssa, he puhuvat usein "ihmisen laadusta". Niin sanotusti laadukkaat eli koulutetut ja hyvätuloiset naiset tarvitsevat vähintään yhtä laadukkaan miehen."

Terminologia hihityttää, mutta muuten kuulostaa kyllä yllättävänkin tutulta. Tuli mieleen tämä joskus selailemani väitöskirja suomalaisista sinkkunaisista:

Arja Mäkinen: Oikeesti aikuiset. Puheenvuoroja yksineläjänaisen normaaliudesta, hyväksyttävyydestä ja aikuisuudesta. Tampereen yliopisto, 2008. http://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-7450-7 .

Todella hyvää kamaa, suosittelen. Jo tiivistelmä herättää paljon ajatuksia. Samainen Mäkinen on muuten julkaissut väitöskirjansa pohjalta myös kirjan Vanhojapiikoja ja vapaita naisia, joka varmaan olisi lukukokemuksena tieteellistä tekstiä miellyttävämpi, vaikka eipä tuo itse väikkärikään kovin kuivalta vaikuttanut. 

Pähkinänkuoressa tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että suomalaiset naiset arvostavat miehessä hyviä keskustelutaitoja, sivistystä, yhteiskunnallista kiinnostuneisuutta, naisen arvostamista ja kykyä tasa-arvoiseen parisuhteeseen. Arvatkaapa mitä miehet sitten tutkitusti toivoisivat naiselta? No, perinteistä arvomaailmaa, kotona viihtymistä ja kotitöiden tekoa, hellyyttä, kauneutta, naisellisuutta ja riittävää mielenkiintoa seksuaalista kanssakäymistä kohtaan. Nainen ei saa vaatia mieheltä liikaa, eikä synnyttää miehessä tunnetta, että olisi jollain tapaa miestään parempi. Erityisenä mainintana vielä, että monet tutkimukseen osallistuneet miehet olivat pyytämättä aivan spontaanisti ihannenaistaan kuvatessaan maininneet hameet ja korkokengät. Ja tässä tutkimuksen kohdassa siis viitataan Ojalan ja Kontulan aineistoon, joka on vuodelta 2002. Siis 2002. Ei 1952. Ihan osuvasti Mäkinen toteaakin että sinkkumiesten ja -naisten välillä näyttää olevan osin totaalinen kulttuurinen kuilu. Toiveet eivät tunnu kohtaavan, kun nainen haluaa sen sivistyneen ja verbaalisen miehen ja mies sen naisen, joka on nätti ja hellä eikä vaadi liikaa. Koulutetut miehet, joilla on normaalit sosiaaliset taidot poistuvat sinkkumarkkinoilta ennen kuin tämä ylijäämänainen saa teipattua rakkolaastarit kantapäihinsä korkokenkiä varten, sikäli jos nyt ikinä siellä sinkkumarkkinoilla olivatkaan.

Aamen.

Nyt soitan vanhemmilleni ja ehdotan, että kun kerran ovat eläkkeellä ja aikaa on, voisivat mennä lapun kanssa torille etsimään mulle miehen.

8 kommenttia:

  1. Täytyypä ehdottaa omille vanhemmille kans tuollaisen lapun väsäystä. Ei tästä ylijäämänaisen asemasta vissiin muuten pääse.

    VastaaPoista
  2. Jee, nyt ei ollakaan enää vanhoja piikoja, vaan ylijäämää :)
    Kiitos vinkeistä, pitää lukea tuo väikkäri ja Hesarin juttu! Ja ei huono idea, että vanhemmat todellakin voisi aktivoitua näissä jutuissa ja lähipiiri kanssa

    *Raisa*

    VastaaPoista
  3. http://www.hs.fi/sunnuntai/Ylijäämänaisille+etsitään+puolisoa+puistoista/a1408086120929

    VastaaPoista
  4. Kiitos lukuvinkeistä, pitää tutusta tarkemmin.

    Olisi ihan mielenkiintoista lukea tilastotietoa sinkkujen konkreettisista määristä esimerkiksi korkeasti koulutettujen ja vähemmän koulutettujen välillä. Alistuvatko vähemmän koulutetut naiset helposti kotirouvan asemaan? Onko enemmän tienaavan miehen helppo saada nainen tekemään enemmän kotitöitä sillä perusteella että itse maksaa enemmän menoja ja nainen ikäänkuin korvaa pienempiä tulojaan tekemällä enemmän kotitöitä? Jakaantuvatko kotityöt tasaisemmin perheissä missä naisella on korkeampi koulutus. Entä sitten kun tulee lapsia? Itsellä on ainakin sellainen mielikuva, että kun nainen on lapsen kanssa pitkään kotona ja tekee silloin toki kaikki kotityöt kun se lapsen hoito pelkästään on niin kevyttä työtä, niin kuinka helposti kotityöt jaetaan uudestaan naisen palattua työhön? Mies ehtii vuodessa parissa laiskistua ja sitten pitäisikin yhtäkkiä taas tehdä paljon?

    Keiden sitten pitäisi muuttaa kriteereitään? Naiset haluavat tasa-arvoiseen parisuhteeseen pystyvän miehen ja miehet haluavat kotitöitä tekevän ja "perinteisistä arvoista" pitävän naisen. Onko tuo jokin kiertoilmaus sille että mies on perheen pää. Luulisi että Kiinassa tämä asia on vielä melko uutta että naisetkin voivat olla hyvin koulutettuja ja työssäkäyviä, ovatko nämä naiset myös nirsoja miehen suhteen ja haluavat parisuhteen jossa mieskin hoitaa kotia ja arvostaa naisessa muitakin ominaisuuksia kuin imurin pitelemistä. Ehkä Kiinassa on tilanne sikäli erilainen että siellä voi helposti kaksi hyvätuloista palkata itselleen kodinhoitajan ja tuo kotityöasia on sillä ratkaistu?

    Onko se sitten nirsoutta jos haluaisi modernimpaa perhe-elämää eikä sitä perinteistä missä nainen tekee ja mies makaa sohvalla? Ehkä se on vain turhasta nalkuttamista kun yrittää edes joskus saada miestäkin tekemään jotain?

    Itse en kyllä luottaisi vanhempien parinvalintaan. Ainakin oma äitini taitaa olla vielä niin toiveikas lastenlasten suhteen että naittaisi minut ensimmäiselle vastaantulevalle miehelle jos sellaiseen mahdollisuus olisi. Varmasti myös nuo Kiinalaiset ylijäämänaiset ovat todenneet ylijäämänä olon hyvät puolet kannattavammaksi kuin onnettoman parisuhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli hassu juttu mieleen. Mun suvussa yksi mies kuoli sohvalla maatessaan samalla kun vaimonsa laittoi keittiössä ruokaa. Kuolema tapahtui nopeasti ja täysin hiljaa (taisi olla sydäri). Vaimo huomasi miehensä kuoleman vasta siinä vaiheessa, kun ruoka oli valmista ja hän kutsui miestään syömään. Kertakaikkisen arkista elämää ;-)

      Poista
  5. Sen mitä olen tutkimuksia katsellut ja myös empiirisesti kokenut, näyttää siltä, että miehille on ihan sama mikä koulutustaso naisella on, kunhan ei rupea pätemään. Koulutetuille naisille taas ei ole lainkaan sama, mikä miehen koulutustaso on. Vai onko kyse sittenkään koulutustasosta, vai jostain muusta sivistyksestä? Koulutetut sinkkunaiset ovat yliopistokaupungeissa kulttuurin, virikkeiden ja erilaisten ihmisten ympäröiminä. Vähän koulutetut miehet taas ovat pikkukylissä laulamassa karaokea, äänestämässä perussuomalaisia ja lukemassa Iltalehteä huoltoaseman baarissa (hashtag Laasanen ;)). Kävisikö taidetta harrastavalla supliikilla stadilaisella putkiasentajalla kuitenkin Helsingin Punavuoressa satumainen flaksi? Eihän voi olla niin, ettei ihminen voi olla sivistynyt ja sosiaalinen vain siksi ettei ole opiskellut pitkään? Kuinka paljon asuinseutu ja elinympäristö vaikuttavat? Tänne vaan etelään kaikki Pohjois-Karjalan yksinäiset autonasentajat, täällä ei ole kohta naisilla enää varaa nirsoilla!

    VastaaPoista
  6. Saija, aihetta sivuavaa tänään hesarissa http://www.hs.fi/kotimaa/a1409721158285

    VastaaPoista
  7. Melko odotettavissa olevat tutkimustulokset. Ensimmäisessä kommentissa myös selitys tuolle ilmiölle. Valitettavasti vain niitä hyvin koulutettuja ei kaikille riitä varsinkin kun osa heistä valitsee sen vähemmän koulutetun naisen puolisokseen, perinteisempien perhearvojen ja oman helpomman elämän vuoksi, kukapa sitä ei haluaisi helpommalla päästä?

    VastaaPoista