Kunpa tämä olisi vuoden 2021 ensimmäinen ja viimeinen tällainen otsikko:
Kun kerran joka viides suomalainen tietää ihan omakohtaisesti, ettei lapsia todellakaan hankita vain päättämällä, on aika uskomatonta, että lasten saamisesta edelleen puhutaan jatkuvasti näin. Että eipä nyt olekaan tässä muuta, teenpähän vaikka lapsen. Otsikko on tässäkin tietenkin toimituksellinen valinta, eikä millään tavalla jutussa haastatellun vastuulla.
Kuten jokainen tahatonta lapsettomuutta syystä tai toisesta kokenut tietää, uskomattoman suuri osa ihmisistä ei ymmärrä ollenkaan, ettei lasten saaminen ole läheskään kaikille oma päätös. Ymmärryksen puute paitsi näkyy otsikon kaltaisessa tavassa puhua, myös pitkälti johtuu siitä, että asiasta puhutaan näin. Jos lapsia kerran voi tuosta vain tekaista sopivan tilaisuuden tullen, lapsettomuushan johtuu silloin loogisesti siitä, että ihmiset eivät ymmärrä käyttää sopivia tilaisuuksiaan hyväksi, vaan esimerkiksi keskittyvät liikaa uraan, bailaamiseen ja reissailuun. Oma vika siis.
Tällaiset otsikot generoivat lisää ja lisää syyllistävää syntyvyyspuhetta, joka tekee lasten yrittämisestä entistäkin vaikeampaa ja ahdistavampaa ja haavoittaa lisäksi syvästi sitä isoa joukkoa ihmisistä, joille lapsen hankkiminen ei ole oma valinta. Ja tämä koskee kaikenlaisia lapsettomia, myös elämäntilannelapsettomia.
Syntyvyys on yhteiskunnallinen asia, mutta missä määrin yksilön lapsen yrittäminen ja saaminen kuuluvat toisille? Onko meidän järkevää olla näin sairaalloisen kiinnostuneita toisten ihmisten raskauksista? Miksi tämän ammattiurheilijan lapsenhankintapuuhat kuuluvat meille? Eikö hänestä olisi paljon mielenkiintoisempaakin kerrottavaa?
Ja sitten jotain aivan muuta: Upea gradu! Lukekaapa Maria Ilosen uunituore gradu Urbaanit vanhatpiiat: identiteetin muodostaminen ydinperhenormin ulkopuolella! Mikä aihe! Luin kertaistumalta. Saattaa olla, että bongaatte haastateltavien joukosta tuttujakin.
Lisäksi tykkäsin uudessa Journalistissa Anna-Sofia Niemisen jutusta Suomessa on yli 1,2 miljoonaa yksinasuvaa, mutta sitä ei uskoisi mediaa seuratessa. Nieminen pohtii yksinasuvien näkymättömyyttä mediassa mm. koronauutisoinnissa. Tärkeä juttu.
Kiitos blogistasi. Se on mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu, ja nostat esille ajatuksia herättäviä keskustelunavauksia.
VastaaPoistaHiertääkö tuossa Hesarin otsikkossa tuo hankkia-verbi? Se kieltämättä on huono sanavalinta - varsinkin kun haastateltava kertoi itsekin miettineensä, tuleeko ollenkaan raskaaksi.
Jäin pohtimaan näitä kysymyksiä: "Miksi tämän ammattiurheilijan lapsenhankintapuuhat kuuluvat meille? Eikö hänestä olisi paljon mielenkiintoisempaakin kerrottavaa?"
Itselleni aihe on mielenkiintoinen, mutta ymmärrän toki ettei kaikille. Ja ymmärrän myös kritiikin siitä, ettei toisten ihmisten lasten yrittämiset kuulu muille.
Tässä kuitenkin haastattelu annettiin mitä luultavimmin vapaaehtoisesti ja se, että keskiössä on nimenomaan urheilija on kiinnostavaa. Ammattiurheilu on aikataulullisesti naiselle kova maailma, jos mietitään lastensaantia. Palloilulajeissa, joita jutun ammattiurheilija edustaa, voidaan hyvinkin olla huipulla juuri kolmikymppisenä. Haastateltava mainitsi, että raskauden jälkeen tavoitteena olla huipulla vielä monta vuotta. Haastava kombinaatio varmasti, ja itse mielelläni seurasin enemmänkin tuollaista uran ja äitiyden yhdistämistä.
Juuri tuo ajoitus lasten yrittämisessä on se, minkä kanssa moni meistä varmasti kipuilee, kun uran luonti ja äitiys niin usein osuvat päällekkäin. Siksi se kiinnostaa, vaikka uteliaisuus ongelmallista onkin.
Kiitos kommentista!
PoistaNimenomaan se hankkia-verbihän siinä hiertää. Jotenkin liian tuttua ja ah niin kulunutta, että lapsia tuosta vain hankitaan.
Olet muuten ihan oikeassa siinä, että ammattiurheilun ja äitiyden/vanhemmuuden yhdistäminen voi olla kovastikin kiinnostava aihe, samoin kuin toki minkä tahansa uran ja vanhemmuuden. Itselleni tässä taitaa tökkiä näkökulma. Jutun konteksti on yleinen syntyvyys, eikä kumpikaan em. asioista, joten ei tunnu perustellulta lähteä jälleen kerran käsittelemään syntyvyyttä elämän ja uran optimoinnin ja aikatauluttamisen näkökulmasta. Tuntuu tunkkaiselta. Kokonaisvaikutelma olisi tietenkin ollut aivan toinen, jos nettijutun otsikoksi ei olisi epäonnekkaasti nostettu juuri tuota töräytystä.
Kuten Nieminen ja haastateltu Raija Eeva tuossa linkkaamassani Journalistin jutussa toteavat, olisi kiva, jos yksinelämisestä puhuttaessa ei aina nostettaisi esiin samoja näkökulmia heilan löytämisestä ja syntyvyydestä. Samoin olisi kiva, ettei lasten ”hankkimisesta” puhuttaessa nostettaisi aina uudestaan ja uudestaan esiin vain sitä näkökulmaa, että lapsia hankitaan ajoitetusti itselle sopivassa välissä. Tällainen puhe ei oikein edistä mitään ainakaan tahattomasti lapsettomien näkökulmasta.
Jäin miettimään, olisiko urheilijan haastattelu toiminut paremmin erikseen vaikkapa urheilusivuilla tai jossain Työelämä-sivuilla, jossa työn ja perhe-elämän yhdistämistä olisi voinut laventaa enemmänkin.
Aargh.. Mielestäni on uskomatonta, että tuontasoisia otsikoita näkee vielä tällä vuosiluvulla. Puhumattakaan siitä, että kyseessä on yksi maamme luetuimpia sanomalehtiä, joka on ainakin omassa mielessä aiemmin profiloitunut vähän laadukkaammaksi, kuin perus "lööppilehdet" klikkiotsikoineen.
VastaaPoistaIhan kuin puhuttaisiin maitopurkista, jonka voi mennä noutamaan kaupasta silloin kun haluaa. Tai pikemminkin ehkäpä kivestä, jonka voi koska tahansa mennä poimimaan ulkoa? Toivon todella, että tällaiset voisivat vihdoin jäädä historiaan.
Kiitos todella mielenkiintoisesta blogista, olen seuraillut jo pitempään ja aion seurata jatkossakin.
Kiitos kommentista ja seuraamisesta :)! HS korjasikin sitten otsikon onneksi muotoon "päätti yrittää lasta", mikä on selkeästi kivempi. Yhä edelleen silti toivoisin moninaisempia ääniä syntyvyydestä puhuttaessa, eikä aina tätä samaa.
PoistaHs julkaisi taannoin ihan toimituksellisen linjanvedon jonka mukaan lehden tavoite on lisätä syntyvyyttä Suomessa. Huomiosi myönteisistä lapsiperhejutuista on siis oikea.
VastaaPoistaIhanko totta! Tuntuu jotenkin aivan uskomattomalta. Sattuuko sinulla olemaan jotain linkkiä lisätietoon aiheesta?
Poista