torstai 21. huhtikuuta 2022

Onko jokainen yksinhuoltajanainen nykyään "oikeestaan itsellinen äiti"?


Ajattelin kokeilla, olisiko Sinkkupäiväkirjat-podcast hyvää lenkkiseuraa. En ehtinyt ottaa siitä selvää, koska kuuntelu loppui toisen jakson alkupuolelle kuin seinään. Siinä kohtaa yksi sarjan henkilöistä, perinteisellä tavalla raskaaksi tullut ja esikoistaan odottava nainen esittelee itsensä:

"-- Mä odotan parhaillaan mun esikoista. Mun lapsella on kyllä isä, mutta hän ei nyt pysty olemaan oikeastaan millään tavalla mukana tässä-- Elikkä mua vois sanoo oikeestaan itselliseksi äidiksi poislukien se, että tää lapsi ei oo saanut alkuaan hoidoilla, vaan tosi tosi äärettömän pienellä todennäköisyydellä ja täysin yllättäen."

Stop. Se siitä podista.

Nyt hei ihan oikeasti. Et ole "oikeestaan itsellinen äiti", jos olet tullut vahingossa raskaaksi ja lapsen isä ei ole kuvioissa. Sinä et ole käynyt läpi sitä, mitä itselliset ovat. Hoidot, adoptio tai sijaisvanhemmaksi ryhtyminen yksin ovat osapuilleen täsmälleen päinvastainen asia kuin ylläriraskaus ja lapsen toisen vanhemman häippääminen. Meistä oikeasti itsellisistä monella on takana niin pitkä ja kipeä tahattoman lapsettomuuden ja hedelmöityshoitojen tie, että eiköhän nyt sovita, että se "itsellinen ilman hoitoja" on edelleenkin ihan vaan yksinhuoltaja.

Voin sanoa, että tuntuu aivan sairaan pahalta tulla rinnastetuksi ihmiseen, jolle sattuu vahinkoraskaus, kun oma tahattoman lapsettomuuden helvetti kesti kymmenisen vuotta ja lapsi on niin tekemällä tehty kuin vain ikinä mahdollista. Minun lapseni tilanne on myös aivan täysin toisenlainen, koska hänellä ei ole olemassa isää ollenkaan. Se on merkitykseltään aivan toinen asia, kuin se, että lapsella on olemassa isä, joka ei ole tekemisissä. Lahjasolulla alkunsa saamiseen liittyy myös aivan valtavasti omia erityiskysymyksiään, ja niitä ei tarvitse prosessoida "tavallisissa" yh-perheissä. Meillä ei sitten taas toisaalta prosessoida sitä, miksi isä ei ole maisemissa. Eipä juurikaan yhteistä siis.

En pysty sitä edes sanoilla kuvaamaan, kuinka loputtoman pahalta ja turhauttavalta välillä tuntuu, kun jokainen yhäri haluaa nyt yhtäkkiä tulla kutsutuksi itselliseksi. Ei sitä kai tarvitse ymmärtää, miksi niin ei pitäisi tehdä, mutta olisi kuitenkin hyvä kunnioittaa toisten kokemuksia, ja keksiä itselleen joku muu sana, jos se yksinhuoltaja ei enää kelpaa kuvaamaan ihmistä, joka huoltaa lapsensa yksin. Minulle se kelpaa ihan hyvin. Sen lisäksi minä olen itsellinen äiti.

4 kommenttia:

 1. Huh, nyt oli kyllä aikamoinen moka podcastissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta sano! Itsellisyys on sanana jotenkin pop tällä hetkellä, tuota kuulee aika paljon.

   Poista
 2. Miksiköhän yhtäkkiä kaikki on itsellisiä? Onkohan se siksi, että yhärillä on jotenkin ikävä kaiku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, juuri siksi. Kulttuurisesti naisten yksinhuoltajuuteen liitetään epäonnistuminen, ja siksi monet eivät halua sitä sanaa itseensä liitettävän. Miesyksinhuoltajat ovat tietenkin sankareita, mutta nainen on aina jotenkin viallinen, oli syy yksinhuoltajuuteen mikä tahansa. Uskoisin, että monet itsellisiksi itsensä valehtelevat haluavat sanavalinnallaan korostaa, etteivät ole moraalisesti kevytkenkäisiä, passiivisia uhreja tai säälittäviä luusereita. Kauhean ymmärrettävää sinänsä. Ratkaisu tähän olisi tietenkin se, että yksinhuoltajuudesta alettaisiin puhua toisin, ei se, että varastetaan toisten identiteetit ja herkutellaan heidän traumoillaan ja surullaan.

   Poista