maanantai 4. toukokuuta 2020

Raivarit

Aloittelen unetonta yötä. Olen niin raivoissani, että voisin räjähtää atomeiksi avaruuteen. Olen aivan loppu jo nyt, vaikka en ole edes päässyt aloittamaan hedelmöityshoitoja kunnolla. Tie tähän pisteeseen on ollut loputtoman pitkä ja tunnevuoristoratainen. Matka on kestänyt kahdeksan vuotta, ja viimeisen vuoden ajan toivo ja epätoivo, ilo ja tuskainen suru ovat vaihdelleet sellaisella intensiteetillä, että vaikutan ajoittain varmasti aivan sekopäiseltä. Ja siltä minusta tuntuukin.

Ja sitä olenkin.

Viime viikon helpotus siitä, että hoitoja voidaan pandemiasta huolimatta nyt jatkaa, vaihtui tänään riipiväksi epätoivoksi, koska julkiselta puolelta ilmoitettiin, ettei nyt kuitenkaan jatketa niitä hoitoja (ivf/icsi), joita minä olen tässä viimeisten munasolujeni kanssa jonotellut puoli vuotta. Ei perusteluja, ei arvioita tulevaisuudesta. "Ei toistaiseksi ole mahdollista aloittaa". Ja se siitä sitten.

Haluan kirkua, koska en voi odottaa syksyyn. En voi odottaa loppuvuoteen. Olen tuhlannut viime syksystä asti aikaani odottaen jotain, jota nyt ei näytä sittenkään tulevan. Sinä aikana olisin voinut hankkiutua konkurssiin ja edes teoriassa raskaaksi yksityisellä puolella.

Jos kuulette Keskuspuistosta sekopäistä kirkumista ensi yönä, se olen sitten minä.

3 kommenttia:

  1. Olen todella pahoillani :( hirveätä tuo, ettei anneta minkäänlaista arviotakaan aikataulusta.

    -lukija taustalta

    VastaaPoista
  2. Kamala tilanne... Varmaan tuskainen olo ja hirveä epävarmuus. Onko mitään uutta kuulunut? Voitko käydä yksityisellä samaan aikaan kun odotat julkiselle? Eikö ollutkin niin että sulla oli yksi inseminaatiokerta ollut privassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä nuo loputkin hoidot on avattu, mutta sain kuulla olevani puolen vuoden mittaisessa toisessa jonossa vielä hoitosuunnitelmakäynnille, vaikka ensikäynti on jo hoidettu. Eli todella kauan kyllä kestää ja jonoja tuntuu riittävän.

      Tämän hetkinen ymmärrykseni yksityisellä puolella käymisestä julkiselle jonottaessa on tämä: Koska jonotan julkisella puolella koeputkihedelmöitykseen (ivf), saan käydä yksityisellä inseminaatiossa. Jos jonottaisin inseminaatioon, jokainen myös yksityisellä tehty inseminaatiokerta laskettaisiin, ts. jos julkisella puolella olisi luvattu vaikka 3 inssiä ja olisin käynyt yksityisellä kaksi, saisin julkisella enää yhden. Julkiselle ei myöskään pääse, jos on ivf:ssä kerättyjä soluja tallessa yksityisellä, eli kaikki tallessa olevat solut on käytettävä ensin pois. Käsittääkseni sitten pitää hakea uusi hoitopäätös, ja sitä en enää ikäni vuoksi saisi.

      Käytännössä siis omassa tapauksessani pitäisi olla ok käydä kokeilemassa inseminaatiota yksityisellä tässä julkista odotellessa. Inssi maksaa noin tonnin laaki ja onnistumistodennäköisyydet ovat 10-20 %, näin iäkkäällä todennäköisesti nuorempaa heikommat. Ivf:ssä todennäköisyydet ovat käsittääkseni 30-40 % luokkaa.

      Kävin syksyllä yhden inseminaation kokeilemassa jo tosiaan. Onpahan ollut kyllä tuskien kevät näitä asioita pyöritellessä!

      Poista