maanantai 2. marraskuuta 2020

Tasa-arvoisena hedelmöityshoidoissa

- Noniin. Tämä ei nyt olekaan ihan normaali tilanne, sanoo julkisen hedelmöityshoitoklinikan hoitaja, kun astun huoneeseen.

- Niinkö? Minä kysyn, ja istun alas.

- Niin, yleensähän tässä on aina kaksi ihmistä, mies ja nainen.

- Vai niin. No minulla ei ole miestä. 

- Niin, sinä olet nyt siinä ihan yksin.

- Kyllä.

- Pitäisi allekirjoittaa yksi lomake.

- Allekirjoitetaan vaan.

- Mutta tässä on kolme viivaa. En ole nyt varma, mille viivalle sinun pitäisi laittaa nimesi.

- Onko sillä väliä?

- Yhdelle viivalle tulee naisen nimi ja yhdelle miehen nimi, ja minä laitan nimeni viimeiselle viivalle. Mutta nyt en voi olla varma, mille viivalle sinun pitäisi nimesi laittaa, kun tilanne ei nyt ole ihan normaali.

- Voin päättää itse viivani. Olen aika hyvä tekemään itsenäisiä päätöksiä. Laitan vaikka tuohon ensimmäiselle.

- Toinen viiva jää sitten tyhjäksi.

- Niin jää. Ei se varmaan haittaa.

Tekee mieli ottaa hoitajaa kädestä ja luvata, että me selviämme tästä yhdessä. Haluaisin sanoa hänelle, että saa kysyä, jos joku asia mietityttää, mutta en sano, koska olen hämmentynyt ja sitä paitsi naurattaa aivan tolkuttomasti. Myöhemmin kotona mietin vakavampana, millaista oikeilla vähemmistöillä on, jos jo valkoisella cis-heteronaisella on tällaista pelkästään parisuhteettomuutensa vuoksi.

Myöhemmin juttelen yksityisellä hedelmöitysklinikalla työskentelevän sukulaiseni kanssa, ja hän kertoo, että heillä vain hieman yli puolet asiakkaista on heteropareja. Ilmankos hakeutumiseni reilu vuosi sitten yksityisen puolen hoitoihin tuntuikin täysin luontevalta ja ongelmattomalta. Minua kohdeltiin yhdenvertaisena potilaana. Eipä tosin olisi tullut mieleenkään, että jollekin kyseisellä alalla työskentelevälle olisi edelleen epänormaalia, että lapsen haluavat muutkin kuin mies-naisparit.

Suomessahan tasa-arvossa tosiaan otettiin melkein päivälleen vuosi sitten huikea askel eteenpäin, kun Hus aloitti julkisen puolen lahjasoluhoidot. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lahjasoluja jonottamaan pääsevät nyt heteroparien lisäksi myös itselliset naiset ja naisparit. Aiemmin lahjasouluilla tapahtuvia hoitoja on voinut saada vain yksityisellä puolella, ja niiden kalliit hinnat ovat jättäneet monia tahattomasti lapsettomiksi lopullisesti. Husin lisäksi myös muut sairaanhoitopiirit ovat aloittaneet tai aloittamassa lahjasoluhoitoja. Potilas saa itse valita hoitopaikkansa.

Tilanne on nyt siis selkeästi se, ettei hoidoissa saa syrjiä parisuhdestatuksen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Miesten mahdollisuudet saada lasta ilman naiskumppania ovat kuitenkin edelleen heikot. Sijaissynnyttäminen ei ole Suomessa laillista.

Kun aloin pohtia, voisinko hakeutua hedelmöityshoitoihin yksin, vuosi taisi olla 2013. Menin yksityiselle klinikalle juttelemaan asiasta lääkärin kanssa, ja kohtelu oli kunnioittavaa ja asiallista. Lääkärillä ei kuitenkaan ollut antaa minulle muuta materiaalia, kuin heteropareille tehty esite. Pistin surkuhupaisan brosyyrin talteen ja kirjoittelinkin siitä näköjään muutamaa vuotta myöhemmin. Tilanne on varmasti parantunut jo paljon, mutta kyllähän se heteropariskuntaoletus on niin syvällä kaikkialla, että jopa lapsettomien yhdistys Simpukankin materiaalissa sattuu välillä lapsuksia. En tietenkään tarkoita sitä, etteikö heteroparien lapsettomuudesta saisi puhua omana erityisenä asianaan, ja etteikö olisi tärkeää pohtia esimerkiksi lapsettomuuden vaikutusta parisuhteeseen. Usein yleisistä lapsettomuuteen liittyvistä asioista puhuttaessa sanan "pariskunta" voisi kuitenkin aivan hyvin korvata sanalla "ihminen", jottei kenenkään tarvitsisi tuntea, että hänet suljetaan keskustelun ja tuen ulkopuolelle.

Melko kuvaavaa on, että myös Hus toivottaa palautteesta huolimatta hoitoon tulevat edelleen vuoden jälkeen tervetulleiksi näin:

Hoito on tarkoitettu parikunnille. Piste.

Kaikista tärkeintä on tietenkin se, että hoitoihin pääsee, ja kaikki muu on sen rinnalla toissijaista. Sillä on kuitenkin suuri merkitys, kokeeko potilas olevansa hoidoissa tasavertaisena muiden kanssa. Käytetty kieli heijastaa hoitohenkilökunnan asenteita, ja kunnioittava ja ymmärtävä kohtaaminen luo potilaalle turvallisuudentunnetta, joka auttaa jaksamaan rankoissa hoidoissa ja sitoutumaan hoitoprosessiin. Hyvin sujunut hoitoprosessi voi auttaa kiintymyssuhteen muodostamisessa tulevaan vauvaan, jos sellainen onni osuu kohdalle. 

Omalla kohdallani voin sanoa aivan varmaksi sen, että jos olisin löytänyt ajoissa materiaalia, joka tuntuu myös minulle suunnatulta, olisin pystynyt tekemään päätöksen hoitoihin lähtemisestä jo paljon aikaisemmin. Tahattomaan lapsettomuuteen kuuluu kipeä ulkopuolisuuden tunne, ja monelle onkin tärkeää löytää lapsettomien yhteisö, jossa tätä ulkopuolisuutta ei tarvitse tuntea. Eiköhän pikku hiljaa saada aikaan myös sellaista kieltä ja materiaaleja, jotka eivät sulje ketään ulos.

Kuva: Miguel Bruna. Unsplash.

11 kommenttia:

  1. Hei, tosi mielenkiintoinen ja hieno teksti. Kiitos! Itse on naispariskunnan toinen puoli ja me mietitään just lasten yrittämistä. Itsellekin kuvat ja tarinat naisparien lapsiperheestä on auttaneet kuvittelemaan omaa mahdollista lapsiperhettä. On tosi vaikea kuvitella jotain mistä ei oo aiemmin kuullut tai nähnyt. Etenkin tarinat on voimauttavia niihin voi kokemuksellisesti samaistua. Mietin että missä vaiheessa sulle tapahtui se murros että aloit kuvittelemaan itsellistä äitiyttä voimakkaammin? Mietin myös miksi oot niin varma että olisit voinut tehdä päätöksen hoitoihin ryhtymisestä, jos olisit nähnyt enemmän samaistuttavaa tietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Olin jumissa vuosikausia pohdintani kanssa: uskaltaako vai eikö? Edes terapia ei auttanut mulla päätöksen tekemisessä, vaikka muuten olikin hyvä. Lukko avautui vasta sitten, kun löysin vertaistuen ja aloin löytää netistä ulkomaisia blogeja, podcasteja ja instagram-tilejä. Tarvitsin lopullisen päätöksen tekoon siis kuvia, samaistumiskohteita, muiden tarinoita ja kokemuksia, vähän niin kuin sinäkin kuvasit. Kypsyminen itsellisen äitiyden ajatukseen oli kokonaisuutena kyllä mulle todella hidas ja raskas prosessi, joka sisälsi paljon surutyötä sen vuoksi, ettei sitä ydinperhettä sitten tullutkaan. Lopullinen murros oli ehkä oikeastaan vasta ensimmäinen inseminaatio noin vuosi sitten. Sen jälkeen olen ollut varma siitä, että tämä on oikein. Inssiin en ehkä olisi koskaan kuitenkaan lähtenyt, jos olisin kokenut olevani itsellisyyteni kanssa ihan yksin tässä maailmassa.

      Tsemppiä teille pohdintoihin!

      Poista
  2. No huhuh, mitä ihmeen kommentointia tuolla julkisella saitkaan, alkoi kunnolla ärsyttämään lukea tästä vastaanotosta! Mitä ihmeen kummasteltavaa tilanteessa oli, asia kun nyt ei ole edes enää kovin uusi siellä julkisella puolella. Eikö siellä ole ollut vuosi aikaa tottua siihen, että asiakkaina on muitakin kuin pariskuntia... ja lomakkeetkin voisi pikku hiljaa muokata sopiviksi. Tsemppiä alkavalle hoitopolulle, kuitenkin se häämöttävä lopputulos on kaiken sen arvoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja tsempistä! Eikö olekin hätkähdyttävää, miten pihalla julkisella puolella vielä osin ollaan:)! Tuo kuvaamani keskustelu ei kuitenkaan onneksi ollut pahantahtoinen, ainoastaan jotenkin hämmentynyt ja taitamaton. Sellaisen voi kyllä antaa anteeksi. Ajat muuttuvat, eiköhän se tästä :D

      Poista
  3. Ensinnäkin, kiitos kun jaat ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Kuten tuossa yllä kirjoitat, vertaistuki ja tieto siitä, ettei ole ainoa tässä tilanteessa on supertärkeää! Itse olen Taysissa itsellisenä saanut todella hyvää hoitoa ja kohtaamiset ovat olleet kunnioittavia. Olen kokenut, että siellä vanhemmuuden monimuotoisuus hoidoissa on aidosti sisäistetty ja sitä kunnioitetaan. Osa lomakkeista on sielläkin edelleen vanhoja, mutta tätä pahoiteltin minulle asianmukaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Ihanaa kuulla, että Taysissa on näin. Olen saanutkin sellaisen käsityksen, että siellä olisi asiat onnistuttu hoitamaan huomattavasti Husia paremmin ja potilas saa mm. hoitajakäyntejä, joita Husissa ei ole. Lisäksi Taysista on sanottu "hoitotakuut koskevat näitä hoitoja", joka on täsmälleen päinvastainen lausunto Husiin nähden. Ilmeisesti myös jonotusajat ovat huomattavasti inhimillisemmät. Saanko kysyä, kauanko jonotit lähetteen saamisesta hoidon alkamiseen?

      Poista
    2. Vastaan vielä näin pitkälti jälkikäteen! Lähetteen saamisesta hoidon alkamiseen kesti muistaakseni noin 3,5 kuukautta, tosin tämä sattui kesälomien aikaan eli en tiedä onko sillä vaikutusta. Kaiken kaikkiaan olen kyllä ollut tosi tyytyväinen Taysissa saamaani hoitoon.

      Poista
    3. Kiva kun vielä vastasit :)! Mä jonotin tosiaan vuoden, eikä hyvältä näytä Husissa tälläkään hetkellä. Jos joku kysyisi neuvoa, neuvoisin tällä hetkellä silmääkään räpäyttämättä tekemään ihan mitä tahansa välttyäkseen Husilta. Reissaaminen Hgistä Tampereelle olisi ollut mulle todella pieni harmi verrattuna siihen, mitä täällä joutui käymään läpi. En suosittele kenellekään.

      Poista
    4. HUSin tuore tiedote tilanteestaan:

      https://www.hus.fi/ajankohtaista/lapsettomuushoidot-lahjasukusoluilla-kaynnistyivat-2020-hus-etsii-lisaa-sukusolujen?fbclid=IwAR1zP2p4XEiYyEK67422BphIj03MI5JU8IXQ811lcznoGfnw3MRE1LBRidc

      Poista
  4. Ihana että oot kirjoitellut useammin! En malta odottaa sun uusia päivityksiä. Niin nasevia ajatuksia! Oot aiemmin kirjoitellut surun ja pettymyksen tunteista. Onko sulla millainen olo ja mieliala nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä innostuin pohtimaan tätä sen verran, että teinkin aiheesta kokonaan uuden postauksen.

      Poista