sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Suosituksia soolomutseille ja vähän valitusta

Olen nyt kuunnellut kolme jaksoa The Single Greatest Choice:n podcastia ja olen tykännyt todella paljon. Iso suositus!

Lisäksi instagramissa on menossa The Stork and I:n aloittama heinäkuun kestävä #solomotherstories -haaste, jossa itselliset äidit kertovat elämästään. Olen itse niin geriatrinen tapaus, että instagramin käyttäminen tuntuu hankalalta, mutta on ollut silti tosi kiva lukea joka päivä erilaisten naisten elämästä itsellisinä äiteinä.

Yleisesti ottaen olen pohtinut tänään sitä, että nyt ehkä pitäisi keksiä hetkeksi jotain muuta ajateltavaa, kuin tämä vauvaprojekti. Viimeisin inseminaationi jäänee viimeiseksi, koska onnistuminen on niin epätodennäköistä. Jonotus julkisen puolen ivf:ään kestänee vielä ainakin viisi kuukautta. 

Tuntuu kauhean epäreilulta, että julkiselta puolelta heitetään ulos, jos on käynyt aiemmin ivf:ssä muualla, ja soluja tai alkioita on vielä tallella. Lisäksi lentäisin pihalle muutenkin välittömästi, koska Husissa minulle suodaan ikäni puolesta enää yksi yritys, ja myös yksityisellä tehty lasketaan. En siis kirjaimellisesti saa tällä hetkellä yrittää saada lasta, jos haluan joskus päästä yrittämään lasta. Ja kello käy. Mitään ongelmaahan ei tietenkään olisi, jos sattuisi nyt olemaan esimerkiksi kolmetuhatta euroa ylimääräistä rahaa. Olisin lopettanut julkisen puolen kanssa asioimisen rehellisesti sanottuna jo ajat sitten, jos se olisi minulle mahdollista.

Jokuhan saattaisi tällaisessa tilanteessa ryhtyä esimerkiksi miettimään sitä, pitäisikö odotellessa riipiä rahat väkisin kokoon jostain, ja lähteä hoitoon vaikkapa Tallinnaan. Sieltähän tiedot eivät Kantaan välity.

Kirjoitinkin tuossa jo aiemmin siitä, että kannattaa vertailla eri sairaanhoitopiirien jonotilanteita (ja ehkä vähän muitakin käytäntöjä esim. montako hoitokierrosta saa), jos yhtään kokee, että on kiire asian kanssa. Sillä on aika iso ero, jonottaako hoiton kolme kuukautta vai vuoden. Kahdessa sairaanhoitopiirissä ei saa olla yhtä aikaa jonossa, ja siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että sairaalat pystyisivät kertomaan mahdollisimman selkeästi jonotusajasta, jotta potilaalla on mahdollisuus tehdä itseään koskevia päätöksiä. Koronalle tietenkään ei kukaan mahtanut mitään.

2 kommenttia:

  1. Kiitos podcast-suosituksista, pitää kuunnella! Onpa harmittavaa tuo jono- ja rahatilanne. Voiko tällaiseen projektiin hankkia lainaa? 3000 € on paljon rahaa, mutta silti aika pieni summa jos sen voi maksaa takaisin muutamassa vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ilman muuta lainarahoista tässä on kysymys joka tapauksessa kaiken sen suhteen, mitä yksityisellä tapahtuu :/

      Poista