lauantai 27. marraskuuta 2021

Hedelmöityshoidot eivät ole tae lapsesta

Olen pyöritellyt tätä aihetta päässäni pitkään, ja miettinyt, voiko tästä edes kirjoittaa. Aihe on ärsyttävä, ja nyt tästä tekstistäkin tulee sellainen. Tämä teema kirvoittaa omassakin päässäni valtavan ristiriitaisia ajatuksia. Tästä tekstistä ei ole mitään hyötyä kenellekään sellaiselle, joka on jo tuskallisen tietoinen iän vaikutuksesta hedelmällisyyteensä. Sellaisen ihmisen oloa tämä vain pahentaa, ja silloin suosittelen jättämään koko jutun lukematta. Et tarvitse tätä postausta mihinkään.

Nyt on kuitenkin käynyt niin, että olen joutunut muuttamaan kantaani asiassa, josta olin ennen aivan varma. Uusi ymmärrykseni kuuluu nyt näin: Kaikki eivät todellakaan ymmärrä, ettei lapsia voi saada tuosta vain ja minkä ikäisenä tahansa. Ennen luulin toisin. 

Koen ison osan syntyvyyden laskua käsittelevästä julkisesta keskustelusta melko vastenmielisenä. En pidä siitä tavasta, jolla lapsettomista ihmisistä puhutaan. Vaikka joka viides suomalainen kokee omakohtaisesti tahatonta lapsettomuutta, silti julkisessa keskustelussa esitetään lasten saamisen olevan aina omassa vallassa. Lapsettomista puhutaan väärien valintojen tekijöinä, usein itsekkäinä, pinnallisina ja kypsymättöminä. En pidä siitä, että lapsettomat ihmiset usein myös esitetään typeryksinä, jotka eivät ymmärrä hedelmällisyyden ja iän yhteyttä, vaan luulevat voivansa saada lapsia koska tahansa niin halutessaan.

Minähän todellakin olin tuskallisen tietoinen iän vaikutuksesta lapsensaantimahdollisuuksiini, ja niin ovat olleet kaikki muutkin tuntemani naiset. Miehistä en ole aivan varma. Joka tapauksessa tietämättömäksi syyttäminen satuttaa syvästi sellaista ihmistä, joka suree lapsettomuuttaan. Kyllähän sen jokainen nyt tajuaa, että kolmenkympin jälkeen alkaa olla jo hankalampaa, ja neljänkympin ylittänyt on äidiksi täysin geriatrinen, luulin.

Vaan eipä todellakaan tajuakaan. Osalla ihmisistä on kuin onkin vielä neljänkympin lähestyessäkin sellainen ajatus, että lapsitoivetta voi rauhassa miettiä, koska mediassa kerrotaan jatkuvasti iäkkäinä lapsen saaneista julkkiksista. Kukaan ei koskaan kerro sitä, ettei lapsi ole saanut alkuaan julkkiksen omilla soluilla, eikä välttämättä edes kasvanut hänen kohdussaan. Kukaan ei myöskään kerro, ettei Suomessa adoptoida tuosta vain, ja sijaissynnytykset ovat laittomia. Kukaan ei kerro, etteivät hedelmöityshoidot ole tae lapsesta, eivätkä kaikki voi saada lapsia millään tavalla.

Ihmiset kertovat mielellään ihmetarinoita, ja jokainen tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka sai lapsen ihan varmasti ihan luomuna 47-vuotiaana. Kokeilkaapa huviksenne sanoa ääneen jossain sattumanvaraisessa seurueessa: "Haluaisin (lisää) lapsia, mutta ikä alkaa tulla vastaan". Vannon, että viiden sekunnin kuluessa joku läsnäolijoista kertoo, että kyllä se on mahdollista, koska naapurin serkkukin sai 59-vuotiaana kolmoset. On ikävää, että kulttuurissamme toistetaan tätä valheellista ihmetarinaa samaan aikaan, kun ihmisiä kuitenkin myös syyllistetään siitä, että lykkäävät lastentekoa.

"Naiset nukkuvat hedelmällisyytensä ohi", tai englanniksi "sleepwalking into infertility", ovat ilmaisuja, jotka ennen nostattivat niskakarvani inhosta pystyyn. Koen ne edelleen syyllistävinä, mutta olen vasta nyt ymmärtänyt, että hedelmällisyyteensä huolettomasti suhtautuvia ihmisiä todella on aika paljon. Monilla on valheellinen tunne siitä, ettei lapsen yrittämiseen liittyviä asioita ole vielä pakko miettiä, vaikka todellisuudessa biologisesti sille olisi viimeiset hetket, tai on jo myöhäistä. Monet myös ajattelevat, että jos ongelmia lisääntymisessä tulee, ne voidaan ratkaista lääketieteen avulla, eikä siksi ole kiire.

Jos lasta toivoo, ikäviä tilastoja ei kannata tietenkään tuijotella liikaa, mutta on oltava realistinen. Ikä heikentää hedelmällisyyttä hurjasti, eikä sen vaikutuksia voi peruuttaa. Se, että naisella on vielä kuukautiset, ei tarkoita, että hän on hedelmällinen. Sukusoluja ei välttämättä ole, tai niiden laatu voi olla jo niin heikko, ettei niistä synny lasta. Tämä tapahtuu meille kaikille, eikä kukaan voi siltä välttyä. Hyvät elämäntavat ja nuori olo ja olemus eivät tee sukusoluista yhtään sen nuorempia, kuin ne ovat, eikä lääketiede voi tehdä lasta tyhjästä. Hoidoilla on ikärajat, ja sille on syynsä. Ei ole eettistä rahastaa hoidoilla potilasta silloin, kun toivoa ei enää ole.

Tämä kaikki on tietenkin ihan kauheaa ja epäreilua, mutta ihmetarinan helliminen ei auta ketään. On inhottavaa, että naisen on tiedettävä johonkin ikään mennessä haluaako lapsia vai ei. Sen iän on hyvä olla lähempänä kolmea- kuin neljääkymmentä. Minäkin olisin mielelläni miettinyt vielä vaikka kymmenen vuotta lisää, mutta päätös oli pakko tehdä. Toivoisin kuitenkin, ettei kukaan herää lapsitoiveeseen ensimmäistä kertaa nelikymppisenä, ja joudu kokemaan yllätysshokkina sitä kauheaa surua ja tuskaa, kun tehtävissä on ehkä enää niin kovin vähän.

Kun lasta toivova astuu hedelmöityshoitojen maailmaan, mikään ei ole enää entisensä. Elämä täyttyy laskelmoinnista, lääkityksistä, toivomisesta ja usein myös pettymisestä. Kevyt "katsotaan, onnistuuko" -asenne vaihtuu nopeasti alakuloksi ja epätoivoksi hoitojen kestäessä ja maksaessa, ja elämä kapeutuu pyörimään surun ja ahdistuksen ympärille. Hoidot ovat mielelle ja keholle äärimmäisen rankkoja, eikä sellaista lääketieteellistä temppua ole, joka voi saada naisen huvenneet munasoluvarastot täyttymään, laadullisesti huonot solut taas hyvälaatuisiksi tai lahja-alkiojonot katoamaan. Toivoa pitäisi pitää yllä, että jaksaa, mutta jos hoidot kestävät ja pettymyksiä tulee paljon, se on hyvin vaikeaa.

Toivoisin, että mahdollisimman moni välttyisi sellaiselta tilanteelta, jossa hedelmöityshoitolääkäri on ensimmäinen, jolta joutuu kuulemaan lisääntymisen ajan menneen jo. Toivoisin myös, että ihmiset ymmärtäisivät laajemmin sen, ettei lasten saaminen todellakaan ole aina oma valinta. Ihmetarinoita on kuultu tarpeeksi, ja ne satuttavat tahattomasti lapsettomia pahasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti