torstai 24. helmikuuta 2022

Julkisen puolen hedelmöityshoidot: Tärkein vinkki!

Tässä se tulee: 

Jos haluat julkisen puolen lahjasoluhoitoihin, vertaile sairaaloiden jonotilanteet. Hoidoissa ei ole pakko käydä lähimmässä sairaalassa.

Husissa jono on tällä hetkellä 1,5 vuotta Taysissa 3 kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että Husissa ikäraja tulee vastaan paljon nuorempana. Ikärajoissa voi muutenkin olla eroa sairaaloittain. Tällä on todella monen kohdalla kriittinen vaikutus siihen, saako lapsen vai ei. Jos sairaalan jono on pitkä, tai tilanne tuntuu muuten toivottomalta, tarkista vielä muiden sairaaloiden käytännöt ennen kuin luovutat!

Kuulen ihan liian usein sydäntäsärkeviä tarinoita siitä, ettei ole iän vuoksi päästy enää edes jonoon, tai että kallisarvoisia viimeisiä hedelmällisiä hetkiä on tuhlattu pitkässä jonossa, kun muutaman sadan kilometrin päässä olisi päässyt hoitoihin suhteellisen helposti. Me olemme Suomessa niin tottuneet siihen, että julkinen terveydenhoito on tasa-arvoista, että monen on vaikeaa uskoa erojen olevan kaupungeittain näin isoja. Mutta ne todella ovat.

Sairaaloihin voi soittaa ja kysyä jonotilanteista. Numerot löytyvät helposti netistä. Lähetteen voi hakea keneltä tahansa lääkäriltä esimerkiksi terveyskeskuksesta. Ainakin, jos ajatuksena on kaikesta huolimatta yrittää päästä Husiin hoitoon, lähete kannattaa hakea ihan heti, vaikka ei olisi ihan varmakaan vielä. Jonossa ehtii miettiä vielä päänsä puhki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti