lauantai 19. helmikuuta 2022

Y-sana



Mainitsin neuvolassa ohimennen, että meidän perheen unikoulu tyssäsi toistaiseksi uskonpuutteeseen. Kerroin, että kun kaikki materiaali on suunnattu kahden vanhemman perheille, meinaa välillä tulla epäusko, että hommasta voi selvitä yksin. "No siitä nyt ei kannata ottaa itseensä", totesi hoitaja. Yritin selittää, etten ole varsinaisesti loukkaantunut materiaalin parisuhdeoletuksista, ainoastaan hämmentynyt, koska en tiedä, miten vaikkapa unikoulun kaltaisia asioita voisi hoitaa yksin, kun siihen ei ole olemassa ohjeita.

"Ei pidä jäädä yksin!", hihkaisi hoitaja, ja tökkäsi käteeni perhetyön esitteen ja psykologin puhelinnumeron. "Muista, koskaan ei pidä jäädä yksin! Etkä sä olekaan yksin, aina voit pyytää apua!" Mutta yksinhän minä sitä lasta olen iltaisin nukuttamassa, ajattelin, ja taisin sanoakin. Ja tavallaan kai tässä pyydänkin apua, että olisiko mitään vinkkejä hommasta selviämiseen, kun vanhempia nyt tosiaan on vain yksi. "Olisi hyvä, että haet tukea omaan vanhemmuuteesi", hoitaja totesi, naputti perhetyön esitettä, ja minä hämmennyin entisestäni. En tiennyt, että vanhemmuudessani olisi jotain tuettavaa. Koko tilanne oli yhtäkkiä mennyt ihan kummalliseksi, ja se oli y-sanan vika.

Monien on vaikeaa kestää, että joku hoitaa lasta yksin. Se on monista ihan kauhean surullista, ahdistavaa ja pelottavaa. Siitä ei kai oikein voi puhua rauhallisesti ja neutraalisti ilman, että kuulijassa herää kauhea hätä. Mutta minä en ole surullinen siitä, että nukutan lasta yksin. Se ei ole minulle trauma, suru eikä tragedia. Olen ollut koko ajan täysin tietoinen siitä, että asiat tulevat olemaan näin. En myöskään odota tai edellytä, että yhteiskunta järjestäisi minulle nukutuskaverin illoiksi kotiin. Uskon ja tiedän, että selviän kyllä, vaikka meillä onkin unen kanssa hankaluuksia. Ei meillä ole mitään hätää, ja vanhemmuuteni on käsittääkseni ihan kunnossa.

Parasta tukea minun perheelleni olisi vain saada joskus kuulla, ettei kaikesta selviämisen edellytys ole aina kaksi vanhempaa.

7 kommenttia:

  1. Seuraan outilona-nimistä sosionomia instassa joka on pitänyt paljon huostaanotettuja pikkuvauvoja ihan yksin. Hänen profiilinsa highlighteistä löytyy univinkit-pallura ja hänellä oli jokin vauvojen unikirja tms. myöskin. Aion itse käyttää hänen vinkkejään joissa ei tarvitse olla kahta aikuista. Vai ymmärsinkö oikein tekstistäsi että kaipaat vinkkejä vai viittasitko vain keskusteluun neuvolassa? Anteeksi jos et siis kaivannut neuvoja vaan halusit vain purkaa. Onpa ikävä jos unikoulut suositellaan tekemään pariskuntana kun monessa perheessä ei kahta aikuista ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä vinkit kelpaavat!

      Poista
    2. Myös täältä voi kysyä ammattilaisten neuvoja uneen. Mun ystävä sai sieltä apua:

      https://www.helsinginensikoti.fi/autamme/tuki-ja-neuvontapalvelu/

      Poista
    3. Kiitos! Meillä itse asiassa onkin täällä jo kontakti paikallisen ensikodin uniohjaajaan. Heille ei näytä olevan ihmetyksen aihe, että on olemassa yksinhuoltajia :D.

      Poista
  2. Aivan ensimmäisenä, tiedän tasan tarkkaan mitä tarkoittaa huonosti nukkuva lapsi. 8 kuukautta meni ja pisin unipätkä itselläni oli kolme tuntia, yleensä tunti tai kaksi.

    Sitä muuttuu ihmisenä, jos ei saa nukkua. Kaikki voima ja sympatia sinne, kysymys on niin elintärkeästä osasta elämää.

    Sitten oma vinkkini, jos asut vielä Hus-alueella, sairaalaunikoulu Raaseporissa oli oma pelastukseni. Jos edes harkitset, pyydä lähete niin nopeasti kuin mahdollista. Jonot ovat pitkät, mutta tämä oli sen arvoista. Olin valmis tekemään mitä vain että saisin nukkua kokonaisen yön. Ja tuolla sai niitä kolme!!!!

    Netistä löytyy tarkemmin parista blogista mitä siellä tapahtuu, mutta en tiedä missä pisteessä olisin,jos en olisi päässyt tänne.

    Unikouluista on monia mielipiteitä, mutta itse sanon, että sen jälkeen elämään palasi värit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin kuullut hyvää tuosta sairaalaunikoulusta. Emme valitettavasti asu enää Hus-alueella, ja täällä meillä päin ei taida mitään vastaavaa olla. Olin muuten jostain syystä luullut, että tuonne Raaseporiin päästäkseen lapsen pitää olla vanhempi!

      Tuo on kyllä niin totta, että unen puute tekee ihan hulluksi lopulta. Onneksi meillä on sentään tällä hetkellä jotenkin kohtuullista, ei aivan kauheaa, kuten aluksi. En vain jaksa alkaa siirtää muksua omaan sänkyyn perhepedistä, koska no, en vain jaksa. Nyt kun nukahtaminen perhepetiin käy usein jo suhteellisen kivuttomasti, ajatus viikkojen yöhuudoista ei houkuttele.

      Poista
    2. Juurikin näin! Kannattaa mennä siitä mistä aita on kaatunut ja tehdä elämä itselleen mahdollisimman helpoksi. Minulle tarjottiin myös ensi- ja turvakodista mahdollisuutta käydä nukkumassa niin että joku toinen hoitaa yön vauvaa. Pääsin kuitenkin tuonne Raaseporiin, jossa vauva opetettiin nukkumaan itse. Ja vaikka senkin jälkeen on ollut huonoja öitä, erityisesti päiväkodin aloittamisen jälkeen sairastelukierteessä, se ei ole ollut mitään verrattuna aikaisempaan.

      Raaseporiin pääsee 6-18 kk ikäinen. Jos tilanne ei itsekseen parane (tosin monesti myös paranee!), ja päätätte muuttaa takaisin Helsinkiin, niin tämä voi olla tulevaisuudessakin mahdollista.

      Itse luin lähes kaiken vauvan unesta ja törmäsin sairaalaunikouluun vauvan ollessa 3 kk. Ajatus sairaalaunikoulusta tuntui pelastusrenkaalta, että on olemassa joku paikka missä on mahdollista saada todella apua.

      Muuten sain neuvolasta lähinnä taitavia ohituksia kun sanoin olevani todella väsynyt.

      Poista