lauantai 12. maaliskuuta 2022

Mitä me oikein ollaan?

Pankkivirkailija: Siviilisääty?

Minä: Naimaton.

Pankkivirkailija: Sinulla on siis yksi lapsi?

Minä: Kyllä.

Pankkivirkailija: Oletko parisuhteessa?

Minä: En ole.

Pankkivirkailija: Oletko siis yksinhuoltaja?

Minä: Kyllä olen.

Pankkivirkailija: Ahaa, olet siis eronnut!


Minusta nämä stereotypiat ovat jotenkin aika riemukkaita. Ajattelisin varmaan itsekin ilman sen suurempaa pohdintaa yksinhuoltajasta, että hän on eronnut. Jotenkin aika ankeaa, mutta kovin inhimillistä.

Tajuan kyllä, että pankin on lainaneuvotteluissa ymmärrettävä taloudellinen tilanteeni kokonaisuudessaan, ja siihen toki kuuluu se, onko taloudessani muita aikuisia vai ei, tai huolehtiiko lapseni kuluista minun lisäkseni joku muukin. Mutta mitä ihmeen merkitystä sillä on pankille, miten minusta tuli yksinhuoltaja? Onko itsellinen mutsi parempi vai huonompi lainakandidaatti kuin perinteisen mallin yksinhuoltaja?

Ja jatkuukohan tämä selitysvelvollisuus perhetilanteesta loppuelämän?

4 kommenttia:

 1. Olisin itse varmaan kommentoinut siviilisäästy-kysymykseen itsenäinen vanhempi ja thats it.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ihminen on naimisissa, puolisolla on jonkinlainen elatusvelvollisuus. Siksi pankilla on oikeus tietää siviilisääty, ja huoltajuuskysymykset ovat sitten erikseen. Itsellinenkin vanhempi saattaisi olla parisuhteessa tai jopa naimisissa, vaikka vastaa lapsesta yksin. Siksi tajuan kysymykset aina siihen saakka, kunnes aletaan selvittää yksinhuoltajuuteni taustaa :D. Sillä, että vastaan lapsen kuluista ja omista kuluistani yksin, on pankille merkitystä, mutta ei sillä, MIKSI näin on.

   Poista
 2. Tästä tulee mieleen "hauska" tilanne, jossa ex-avomieheltäni meinasi mennä halpa vuokra-asunto sivu suun, koska hänen siviilisäätynsä on eronnut, ja virkailija oletti hänen olevan eronnut minusta, joka olin saanut suurehkon perinnön. Varmaan niiden on tärkeä juurikin saada selville, onko siviilisääty tosiaan naimaton vai eronnut, jolloin ex-puoliso saattaisi olla elatusvelvollinen. Mutta olisin tuon asian voinut varmistaa fiksummallakin tavalla.

  VastaaPoista