lauantai 21. maaliskuuta 2020

Korona ja hedelmöityshoidot

Korona tuo stressiä ja epävarmuutta myös meille, jotka olemme hedelmöityshoidoissa tai matkalla niihin. Lisääntymislääketieteen eurooppalainen järjestö ESHRE kehottaa välttämään hoitojen aloittamista uusille potilaille. Ilmeisesti näyttää siltä, ettei virus tartu sikiöön, mutta riittävää tutkimusta ei kai ole. Julkisella puolella kriisitilanne näkyy joka tapauksessa niin, että hoitohenkilökuntaa on siirrettävä kiireettömämmiltä klinikoilta sinne, missä hätä on suurin. Kuulemani mukaan ainakin OYS:issä ja TAYS:issä hedelmöityshoidot ovat tällä hetkellä jäissä (tarkistamaton tieto). Olen toiveikas oman lähitulevaisuudessa tapahtuvan ensikäyntini suhteen HUS:issa, mutta en usko pääseväni varsinaisiin hoitoihin ennen kuin epidemia on ohi.

Yksityisten klinikoiden toiminnassa on vaihtelua. Ovumia Fertinovasta kerrottiin tällä viikolla, että inseminaatio on heillä vielä mahdollinen, mutta sitä ei suositella. Felicitas on kuulemma lopettanut hoidot tykkänään (tarkistamaton tieto). Dextra on auki, mutta lahjamunasolujen stimulaatioita ei aloiteta.

Henkilökohtaisesti tämä epävarmuus on aiheuttanut aika monet itkut ja muutaman raivarin ihmisille, jotka eivät viitsi ottaa koronaan liittyviä rajoituksia tosissaan. Olen ikäni puolesta siinä porukassa, jonka ei kannata odottaa hoitojen aloittamista hetkeäkään. Nyt kun olen vihdoin siinä pisteessä, ettei toimeen ryhtymiselle ole enää muuta estettä, puhkeaa maailmanlaajuinen pandemia! Eikö universumi halua, että minä saan perheen? Pahimmissa kauhuskenaarioissani ehdin juhlia 40-vuotissynttäreitäni ennen kuin pääsen edes aloittamaan lapsen yrittämistä. Pohdin, kuinka monelle hartaasti lasta toivoneelle ihmiselle tämä voi tarkoittaa lopullista lapsettomuutta, ja olenko minä ehkä yksi heistä.

Jotain hyvääkin: Olen empinyt hoitoihin uskaltautumista pitkään ja häilynyt varmuuden ja epävarmuuden välillä. Nyt kun tielle tuli vielä ylimääräisiä mutkia, tajuan, kuinka paljon tätä oikeasti haluan. Ajatus siitä, etten saisi koskaan olla kenenkään äiti, tuntuu täysin mahdottomalta ja musertavalta.

Voimia kaikille! Pysytään terveinä ja noudatetaan ohjeita, vaikka ei itse riskiryhmiin kuuluttaisikaan! Monella on pelissä paljon enemmän kuin voisi arvatakaan. Toivotaan, että tämä on pian ohi.

2 kommenttia:

  1. Muakin raivostuttaa se, että monet ei kunnioita rajoituksia. Monesti puhutaan sukupolvien välisestä solidaarisuudesta ja tarkoitetaan että nuorten pitäisi olla solidaarisia vanhoja kohtaan ja pysyä sisällä. No, musta vaikuttaa siltä, että kaikki nuoret ja aikuisten on tehneet valtavia uhrauksia opintojen, työn, toimeentulon ja sosiaalisen elämän suhteen. Ja sulla on panoksena oma perhe. Samaan aikaan vanhukset kittaa kahvia kahviloissa ja käy kaupoissa kuin en mitään kulkutautia olisi. Olisi kiva, että vanhempi väki arvostaisi kaikkien muiden sukupolvien uhrauksia ja olisi solidaarinen muita sukupolvia kohtaan. Sodanjälkeinen sukupolvi on tuhonnut maapallon, elänyt kulutushysteriaa ja kasvanut sellaiseen välinpitämättömyyteen ja itsekeskeisyyten, että hirvittää. Mun vanhemmilla esim. on talo täynnä kaikkea tavaraa ja ne on kahlinneet itsensä siihen rojuun. Ne käy matkoilla ja suorittaa nähtävyyksiä ja kulttuuria bucket list-tyyppisesti ilman että ne eläytyy aidosti mihinkään. Sori tällainen avautuminen, mutta oon niin turhautunut ihmiskunnan tyhmyyteen ja mitä ilmeisimmin katkerakin vanhemmalle sukupolvelle. Kasvata sä lapsestasi ihminen, joka ymmärtää elämän arvon ja elää aitoutta arvostaen. Toivotan sulle onnea hoitoihin ja uskoa tulevaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään sori, anna palaa vaan :D ! Täällä meillä päin näyttää nuoret olevan ihan yhtä urpoja kuin vanhatkin. Kaveri raportoi nähneensä perjantaisella iltakävelyllä täpötäysiä juottoloita, joissa ihmiset kallistivat kuppia aivan kuin ei mitään. Ilmeisesti joillain ihmisillä pitää kolahtaa aika lähelle, ennen kuin on mahdollista ymmärtää, että ohjeet koskevat myös itseä.

      Kiitos toivotuksista! Mä kasvatan lapsestani tietenkin ihan maailman parhaan mukulan ;) Jos nyt sinne asti tässä koskaan päästään. Koitan olla spekuloimatta, mutta tällä hetkellä mun on hyvin vaikeaa uskoa, että klinikoiden toiminta palaisi normaaliksi ennen syksyä. Todella ahdistava ajatus.

      Poista