keskiviikko 20. lokakuuta 2021

"Tavallinen mies ei kelpaa naisille" on naisvihaa ja sinkkuvihaa, ja sen hokeminen pitää lopettaa!


"Tavallinen mies ei enää kelpaa naisille" on yksi aikamme väsyttävimpiä ja vaarallisimpia heterosinkkuihin liittyviä jankutuksia. Tätä (nais)sinkkuja halventavaa ja väheksyvää ja äärimmäistä naisvihaa ruokkivaa soopaa en soisi ainakaan yhdenkään naisen päästävän suustaan tai kynästään. Tällainen puhe ruokkii sairasta incel-porukkaa yhä äärimmäisempiin viharikoksiin naisia kohtaan. Ihmisiä on kuollut siksi, että joidenkin höyrypäiden viha löytää ulospääsynsä tämän narratiivin kautta. Sen mukaan miehellä on oikeus naiseen ja seksiin, ja jos on sillä rintamalla hiljaista, on syytä vihata naisia ja oikeus kostaa, kun ei enää perusmieheksi identifioituva kelpaa. Monet ei-väkivaltaisetkin miehet ajautuvat katkeriin aatoksiin, kun tätä klikkivaletta tuutataan ulos joka mediasta. Lopettakaa! Koko väite on älytön.

Monet ihmiset eivät toiveistaan huolimatta päädy parisuhteeseen, ja niin on ollut aina. Useimmat meistä saavat joskus pakit. Voi myös ihan hyvin olla, että miesten ja naisten toiveet parisuhteesta ja seksistä ovat viime vuosikymmeninä kiihtyvästi eriytyneet. Kaikessa konkreettisuudessaan jo tilastot kotitöiden jakautumisesta kertovat miksi moni elämässään menestyvä ja pärjäävä nainen ei välttämättä koe tarpeelliseksi olla parisuhteessa. Toisaalta miehetkin etsivät erilaisia ominaisuuksia naiskumppaneiltaan kuin vaikkapa 30 vuotta sitten. Ajat muuttuvat. Asiasta on olemassa ihan järkevääkin tutkimusta, ja homma on äärettömän paljon hienosyisempi ja monimutkaisempi, kuin että yksi sukupuoli hylkää nirsouttaan toisen ja tuomitsee tämän elämään puutteessa ja kurjuudessa. Ehkäpä ihmiset vain oikeasti haluavat elää oman näköistään elämää, eikä pariutumista enää koeta välttämättömyydeksi.

On aivan käsittämätön ajatus, että kenenkään pitäisi olla parisuhteessa toisen kanssa, jos se ei tunnu hyvältä. Seksi ja parisuhde eivät ole perusoikeuksia meistä kenellekään, ja ihminen, nainenkin, saa oikeasti haluta ihmissuhteiltaan niitä asioita, joita haluaa. Me emme ole kukaan toisillemme tällä saralla mitään velkaa, vaan olemme jokainen vastuussa ainoastaan itsellemme siitä, millaiseksi elämämme pyrimme järjestämään. Jos poteroituu bunkkeriin narisemaan, kuinka toisen sukupuolen edustajat ovat ihan tyhmäpyllyjä, kun eivät minulle anna, saa kyllä ihan varmasti viettää siellä loppuelämänsä katkerana ja yksin. Sen ajan voisi käyttää johonkin hauskempaankin.

On silkkaa tarkoitushakuista valhetta, että kaikki naiset löytävät halutessaan kumppanin. Eivät löydä. Mutta mitäpä tekevät naiset, jotka elävät selibaatissa ja/tai vailla parisuhdetta vastoin toiveitaan? Syyttävätkö he raivokkaasti miehiä ja suunnittelevat massamurhia? Eivät suinkaan, he sättivät tilanteestaan itseään, kuten kilttien misogynistisen kulttuurin kasvattien kuuluukin. Esimerkiksi The Guardianin artikkelissa kerrotaan femcel-naisista, jotka kokevat olevansa liian rumia kelvatakseen miehille ja ovat siitä surullisia. Siispä: Jos nainen ei kelpaa miehelle, vika on naisessa. Jos mies ei kelpaa naiselle, vika on naisessa.


Amerikkalainen sinkkuaktivisti Shani Silver  ruotii 4.10.2021 julkaisemassaan podcastissa sitä, miksi sinkun kutsuminen nirsoksi on väkivaltainen teko, jolla on vaikutuksia mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Nirsoussyytöksiä kuulevat erityisesti yli 30-vuotiaat naiset, joiden loukkaaminen tällä tavoin naamioidaan usein hyvää tarkoittavaksi neuvomiseksi. Nirsoksi kutsuminen on kuitenkin sama, kuin kutsuisi toista epähaluttavaksi, epärakastettavaksi, epäviehättäväksi, tai sanoisi, että hänellä on ikävä persoonallisuus, tai että hän on liian vanha tai muulla tavalla viallinen. Sellaista ei tarvitse kuunnella mykkänä, vaan on oikeus puolustaa itseään. Kenenkään ei tarvitse hyväksyä vihjailua siitä, ettei ole toivomansa suhteen arvoinen tai että ansaitsee huonompaa kuin muut ihmiset.

Silver neuvoo:

Kun sinua kutsutaan nirsoksi

- Palauta kysymys: Miksi sanot noin? Mitä tarkoitat tuolla? Millainen minun pitäisi mielestäsi olla? Oletko sinä suhteessa siis nyt siksi, ettet ollut nirso?

- Esitä toivomus: Kunpa näkisit minut yhtä arvokkaana kuin minä näen itseni. Silloin et sanoisi, että minun tulisi haluta vähemmän.

- Pyydä ratkaisua: Vaikutat tietävän mikä ongelmani on, joten voisitko saman tien ratkaista tilanteen, ja kertoa mistä löydän kumppanini?

- Totea tilanne: Totta hitossa olen nirso, en halua päätyä siihen tilanteeseen, jossa ne ihmiset ovat, jotka eivät olleet.

Silveriltä ilmestyy kirja näistä aiheista ensi viikolla, pitänee tutustua.

Ennustan, että Ensitreffit alttarilla tulee jäämään ohjelmaformaattina pian unholaan, ja parinkymmenen vuoden kuluttua emme enää voi käsittää, mikä hinku ihmisillä on ollut päästä vaikka väkisin naimisiin sen sijaan, että he tekisivät itse elämästään upean. Ennustan myös optimistisesti, että parisuhde menettää merkitystään elämän ainoana tai automaattisesti tärkeimpänä ihmissuhteena, ja urbaanit ihmiset osaavat muodostaa läheisiä verkostoja myös muuten kuin yhden romanttisen kumppanin ja oman ydinperheen kanssa.

Ennustan myös, että jos incel-porukkaa hännystelevä sukupuolipuhe ei pian katoa klikkimedian otsikoista, meillä on edessä karmivan naisvihamielisiä aikoja ja entistäkin enemmän niitä, jotka eivät löydä haluamaansa parisuhdetta.

4 kommenttia:

  1. Vähän myöhässä kommentoin, mutta en voisi olla enemmän samaa mieltä kanssasi. Hyvin kirjoitettu!

    -S

    VastaaPoista
  2. Etsin yhtä toista artikkelia, kun törmäsin tähän. Ja sitä ennen - valitettavasti - "Treffimaisterin" artikkeliin, miksi nainen on yksin. Siinä kerrottiin, että mies haluaa nuoren, hoikan, terveen naisen, joka kokkaa ja siivoaa, antaa seksiä, tukee miestä, nauraa miehen vitseille koska tarinoiden kertominen on ollut miesten valtakuntaa jo luolista lähtien, jne. Eli vanhaa kunnon Laasanen/Hännikäinen-kamaa. Huokaus...

    Tämä kirjoitus sen sijaan osuu meikäläisen tilanteeseen oikein hyvin. Jotkut naisista ovat näkymättömämpiä, varsinkin jos eivät voi/ehdi paljon liikkua siellä, missä pariudutaan eli ulkona huvittelemassa. Kun paras pariutumisikä menee siinä, että opiskelee, tekee töitä ja pitää huolta sairaasta vanhemmasta, niin äkkiä sitä onkin sivussa kuvioista. Ja jos on sen verran järkeä ja realismia, ettei seuran tai seksin puutteessa lankea jokaiseen tyyppiin, joka sanoo "kyllä sinä minulle kelpaat" (varsinkin jos tietää jo tyypistä sen verran, että ei ole mitään yhteensopivaa tai itseä miellyttävää), niin siinähän sitten olet selibaatissa. Itse asiassa mieluummin niin kuin väärien miesten kanssa. Niiltä kun voi saada turpiinsa.

    Minuakin on kutsuttu nirsoksi ja sanottu, että asenne on väärä. He ovat aina ihmisiä, jotka eivät tiedä mitään minusta tai historiastani. Kun joillekin tulee kumppani helposti, he eivät ymmärrä, miten paljon on kysymys tuurista, sattumasta tai yksinkertaisesti elämäntilanteista. Kaikkien elämät eivät mene samalla tavalla. Ja yksinäisistä ihmisistä suurin osa on naisia, mutta heistä ei kirjoiteta eikä heitä pidetä ongelmana, koska he eivät aiheuta samanlaisia häiriöitä kuin ne yksinäiset, moniongelmaiset miehet. Tai toki meistä kirjoitetaan sellaisena ongelmana, että miksi emme huoli tavallista miestä... Kun ei niitä edes ole tarpeeksi! Tilastot kertovat, että yksinäiset miehet ovat syrjäseuduilla ja naiset kaupungeissa. Vaikka netti voisi tuoda keskusteluetäisyydelle, niin jos miehen odotus on, että nainen jättää työnsä ja muuttaa Kainuuseen hänen nurkkiinsa, vaikka siellä ei naiselle ole työtä, niin tilanne on aika epäreilu. Mutta nirsojahan tässä ollaan. Pitää laihduttaa, laittautua, luopua kriteereistä, huolia alkoholiongelmainen miesparka, koska kyllähän rakkaus ja nainen sen parantavat, jättää omat kuvionsa, työnsä, palkkansa ja tuleva eläkkeensä ja muuttaa ties minne, missä ei ole tuttuja eikä töitä, vain se mies rakastettavana ja pelastettavana. Kiitos ei. Mieluummin vapaus kuin väärä ihminen ja loukkuun joutuminen. Jos tämä on nirsoa, niin olkoon. Eivät miehetkään mitä tahansa naista huoli, mutta diskurssi tuntuu menevän niin, että miehellä on oikeus odottaa sellaista naista, joka viehättää heitä seksuaalisesti, koska eihän suhteesta voi tulla mitään, jos miehellä ei seiso. Jos nainen halua pitää miehestä oikeasti, se on nirsoutta. Pitää haluta suhdetta ja miestä, mitä tahansa miestä. Ja jos mies onkin alkoholisti tai väkivaltainen: "Miksi olit sen kanssa? Mikset lähtenyt?"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      ”Mies haluaa nuoren, hoikan, terveen naisen, joka kokkaa ja siivoaa, antaa seksiä, tukee miestä, nauraa miehen vitseille”. Siinäpä se. Muistan lukeneeni ihan kotimaista tutkimusta aiheesta (Olikohan Kontula, ym.), että juuri tämä on yksi iso tekijä ihmisten pariutumisvaikeuksissa. Tutkimuksen mukaan miehet mainitsivat kumppanitoiveita kysyttäessä nimenomaan em. kaltaisia asioita, muistan, että korkokengät tulivat monen vastauksessa esiin. Naiset toivoivat sen sijaan tasavertaista ja älykästä kumppania. Eipä ihme, jos ei natsaa. Miksi ihmeessä tasavertaista kumppanuutta haluava nainen olisi sellaisen miehen kanssa, joka haluaa siivoavan korkkareita käyttävän seksinuken?

      On tietenkin tärkeää myös muistaa, ettei tämä koske kaikkia miehiä. Silti tällaista nousee ihan trendiksi asti esiin, kun asiaa tutkitaan.

      Tuntuu, että sinkkuuteen pitää aina olla joku selitys. Vieraankin ihmisen parisuhteettomuus on vain kerta kaikkiaan sellainen asia, että on jotenkin saatava selko siihen, mistä tilanne johtuu. Mitä tuntemattomampi ihminen, sitä varmemmin selitys, johon päädytään, on joko nirsous tai väärät arvot ja ajankäyttötavat. Paradoksaalisesti samaa sinkkua saatetaan myös syyttää sekä liian nirsoksi että liian epätoivoiseksi: Hänelle ei tavallaan kelpaa kukaan, mutta tavallaan hän kuitenkin kelpuuttaa kenet tahansa, ja siksi häntä ei kukaan huoli. Selityksen antaja saa mielelleen rauhan, koska löysi sinkusta vian. Näin hän saa varmuuden siitä, ettei hänelle itselleen voisi käydä sellaista katastrofia, että joutuisi sinkuksi. Sillä sehän olisi kauheista kauhein kohtalo.

      Poista